Šabački Grafički centar - šansa za posao osobama sa invaliditetom

Put do posla i sigurne egzistencije nije lak, a još teži ukoliko je uslovljen i praćen zdravstvenim problemima. Poslodavci imaju obavezu, ali i olakšice ukoliko zapošljavaju osobe sa invaliditetom, a sve je više preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju. U Šapcu postoje tri, a jedno od njih, grafički centar "Nova" zbog većeg broja zaproslenih osoba sa inavliditetom, proširio je i proizvodne pogone.

Pre osam godina bilo ih je pet, danas od 29 radnika 17 osoba sa invaliditetom. Isti posao i zajednički put da se i pored zdravstvenih problema stigne do plate i sigurnosti.

"Bila sam bez posla dugo, nije mi teško, kolektiv je dobar fino su me prihvatili zadovoljna sam, nisam mogla bolji posao da nađem ja sam završila fakultet ali imam invalidnost", kaže Slobodanka Lazarević, radnica Grafičkog centra "Nova", a njena koleginica Dragana Riznić dodaje: "Moj problem je kičma operisala sam je sa 13 godina, ovo mi je prvi posao, jako mi znači, kolege su divne, izlaze nam u susret pomažu nam."

"Ovo mi je drugi posao, ovde radim godinu i šest meseci i mogu reći da je fin posao, ovde pakujem i tako dalje", navodi Vukašin Colović, radnik Grafičkog centra "Nova".

Od štampanja majica, olovaka, šolja, kancelarijskog materijala do šivenja radne odeće i dizajna. Do posla su stigli kroz obuke, a zajednički rad u pogonu zajedničko i rešenje egzistencionalnih problema.

"Mi ovde funkcionišemo kao porodična firma, svima izlazimo u susret i svi prema svojim mogućnostima rade. Nema presije, sve im je omogućeno i sve je kako njima odgovara. Imaju prvi i drugi stepen invalidnosti i prema tome su njihova radna mesta prilagođena", objašnjava Boris Novaković, kordinator za ljudske resurse i stručnu praksu.

Sa povećanjem broja radnika "Nova" je otvorila nov pogon sa više od hiljadu kvadrata, osavremenila proizvodnju. Za Slađanu koja je u grafičkom centru više od 6 godina, štamparija je druga kuća.

"Osećate da pripadate u grupu, niko vas ne odbacuje ne gledaju vas drugim očima, svi smo jednaki, svi smo isti, ovde smo svi isti i zdravi i bolesni", kaže Slađana Petrović, radnica Grafičkog centra "Nova".

Uz socijalnu odgovornost, kupci proizvoda firmi za profesionalnu rehabilitaciju imaju i olakšice.

"Svi naši poslovni saradnici nabavkom robe iz našeg asortimana imaju uštedu od 33% u odnosu na tržišnu vrednost, konkretno to je nabavkom robe od 1.790.000 dinara sa PDV-om ne uplaćuju u državni budžet vrednost od 540.000 dinara na godišnjem nivou", navodi Dragan Petronić, komercijalni direktor Grafičkog centra.

U "Novoj" planiraju i dalje širenje proizvodnje. Sa Nacionalnom službom za zapošljavanje imaju dobru saradnju. Zbog pružene prilike pojedini radnici sa invaliditetom su se i doselili u Šabac.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво