Читај ми!

Leskovački proizvođači poklanjali paradajz iz protesta zbog niske cene

Još jedna loša godina za proizvođače paradajza u leskovačkom kraju. Kao prošle godine u ovo doba, cena paradajza je 10 dinara. Stao je otkup, izvoza nema, pa su nabrane količine, u znak protesta, nezadovoljni proizvođači podelili građanima Leskovca. Pomoć i odgovore na brojna pitanja, među kojima je i kako je moguće da paradajz od Leskovca do Beograda poskupi i 15 puta, postavili su predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

Crveni se Svirce kraj Leskovca od sazrelog paradajza. Petnaest puta više je plastenika nego kuća, a berača nigde. Sve je stalo početkom nedelje, kaže Nebojša Trajković, kome je na jednom hektaru za berbu stiglo 15 tona paradajza.

"Kvalitet je odličan ove godine, ali cena je niska, što ne može da opstane. Nema berbe, ko će platiti cenu od 10 do 15 dinara, ko daje robu?", kaže Nebojša.

Uz visoke temperature, cenu je preko noći oborio uvoz 14 šlepera paradajza iz Holandije, tvrde povrtari iz Svirca. Magacini su puni, izvoza nema. Umesto da ubrano bace kao ranijih godina, dele ga građanima s molbom da se pomogne bolesnoj deci.

"Hvala ljudima što su dali, odvojili su da ne bismo bacili, bolje da poklone ljudima koji stvarno ne mogu da izdvoje pare", kaže Marijana Janković iz Leskovca.

Snežana Radovanović iz Leskovca kaže da je lep gest to što može da se ostavi poneki dinar i da se pomogne: "Evo, ja sam spremila, rekla sam: gde je kutija da se stavi, jer oni neće novac."

Ali neće ni paradajz. "Neće ga niko odjednom za jedan dan, bio je 60-70 dinara, sutra ga neće niko ni za kakve pare", kaže Srđan Đokić, proizvođač iz Svirca.

I dok proizvođači dobijaju najviše 15 dinara za kilogram, u marketima i na beogradskim pijacama – paradajz je 10 puta skuplji. "Kajmak" ponovo ubiraju nakupci.

"Kako je gorivo 165 dinara, paradajz je džabe. To je grehota, to ne treba više da se sadi", kaže Bojan Cakić, proizvođač iz Palikuće.

Aleksandar Kocić, proizvođač iz Svirca, navodi da na pijacama paradajz prodaju uglavnom nakupci i preprodavci.

"Na velikim pijacama sve su zauzeli stranci iz Bosne, Crne Gore, Makedonije, Kosova – to su naši iz Srbije, čak imaš i Bugare i Rumune", priča Aleksandar.

Podsticajnim merama država je pomogla proizvodnju, kažu proizvođači, koji od nadležnog ministarstva očekuju da se uključi u rešavanje ovog problema.

"Deset folija imamo, država nas je stimulisala da proizvedemo, pomogla nam je, ali nemamo kome da prodamo", kaže Bojan Mitić, proizvođač iz Donjeg Trnjana.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević smatra da je rešenje u zajedničkoj strategiji kojom bi se taj problem rešio na duži vremenski period. 

U leskovačkoj kotlini pod paradajzom je 1.800 hektara, 80 odsto je u zaštićenom prostoru. Na tone će istruliti u korenu, a boljitak stručnjaci očekuju u drugoj polovini jula, kada bi mogao da krene izvoz.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво