Читај ми!

Srbija i Rumunija rekonstriušu kladovsku tvrđavu Fetislam

Projekat je nazvan "Tajne srednjevekovnih tvrđava - gvozdena kapija" i koštaće oko 760 hiljada evra.

Gotovo 500 godina istorije utkano je u zidine Turske tvrđave  Fetislam u Kladovu. Ovo zdanje na obali Dunava svedok je susreta Istoka i Zapada i burnih vremena, specifično je u odnosu na slične fortifikacijske građevine.

" Za razliku od mnogih drugih tvrđava u ovom okruženju iz perioda osamnaestog veka, recimo utvrđenje na ostrvu Asa Kale, pa onda Elizabeten Fort koji je takođe iz osamnaestog veka, kladovska tvrđava, odnosno Fetislam, je jedna od najočuvanijih i na svu sreću nedostupna
vodama Dunava koje su sve ove ostale tvđave potopile," podseća arheolog Vujadin Vujadinović.

Kako bi kulturno-istorijsko nasleđe bilo sačuvano za buduće  generacije, opština Kladovo je u saradnji sa rumunskim Turn Severinom realizovala projekat "Tajne srednjevekovnih tvrđava - gvozdene kapije" IPA projekat  prekogranične saradnje Evropske Unije. Ukupna vrednost
projekta je oko 760 hiljada evra, od čega je Evropska Unija iz svojih fondova izdvojila 85 posto sredstava. Cilj projekta je unapređenje turističkih potencijala Kladova, Donjeg Podunavlja i Istočne Srbije.
Saša Nikolić,predsednik Opštine Kladovo, otkriva plan:" Ako mi uvežemo celo Donje Podunavlje sa Negotinskim pivnicama i zaječarskom Romulijanom, zaista dobijamo jedan značajan turistički proizvod i značajan turistički potencijal."

Opština Kladovo će i dalje ulagati u unapređenje turizma kao jednog od osnovnih stubova razvoja ekonomije tog kraja.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво