Da li će štajk rešiti problem neisplaćenih zarada zaposlenima u JKP "Obnova" u Medveđi

Radnici javnog komunalnog preduzeća "Obnova" u Medveđi stupili su u štrajk upozorenja zbog 7 neisplaćenih zarada. Poslovodstvo i lokalna samouprava kažu da su problemi u ovom preduzeću višegodišnji, zato je formirana radna grupa.

Iako ima mnogo posla, na ulicama Medveđe mali broj radnika komunalnog preduzeća "Obnova". Na terenu je samo onaj ko mora. Nezadovoljni radnici zbog činjenice da im kasni isplata zarada,  stupili su u štrajk upozorenja. Njihovi predstavnici poslednjih dana više su na sastancima sa poslovodstvom preduzeća i čelnicima lokalne samouprave nego što su na poslu.

Radoje Perić, Samostalni sindikat,precizira: "Da se isplati u što kraćem roku 7 zaostalih primanja da se plate doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje."

Goran Šakić,  Samostalni sindikat, navodi primer:" Iz lebanske nama susedne opštine. oni su imali isti ovakav problem. 9 plata su im dugovali ali oni su rešili problem."

 Direktor "Obnove" ističe da su problemi javno komunalnih preduzeća u svakoj opštini specifični,da se ne mogu rešavati po istom modelu. Jasno je da se ova kriza ne može prevazići bez pomoći lokalne samouprave, ali i da se ovo javno komunalno preduzeće mora reaorganizovati.

To potvrđuje i prvi čovek JKP-a, Stanko Milošević: "Sasvim sigurno, podrazumeva se i nova sistematizacija poslova i radnih zadataka u preduzeću,  u odnosu na broj potrebnih izvršioca."

Od 2015. godine lokalna samouprava Medveđe svom javno komunalnom preduzeću je preko različitih subvencija isplatila 45 miliona dinara. "Obnova" jedina na jugu Srbije ima isključivo pravo na letnje i zimsko održavanje puteva, u najskorije vreme stižu i 3 nove savremene mašine čime će se znatno proširiti delatnost preduzeća. Problemi. kako ističu čelni ljudi opštine, nastali su zbog neodržavanja sednica lokalnog parlementa usled situacije sa pandemijom. Kako bi "Obnova" trajno stala na zdrave noge,formirana je Radna grupa koja će dati predlog konkretnih rešenja.


"Analiza koliko je sredstava potrebno, na koji način će se zaraditi -znate da javna komunalna preduzeća ne mogu dobijati iz budžeta novac za plate," naglašava predsednik opštine Medveđa.

U svakom slučaju, 39 radnika "Obnove" sa nestrpljenjem čekaju rasplet situacije. Štrajk upozorenja otkrio je dubinu problema koji se godinama nisu rešavali. "Obnovi" je potrebna obnova u svakom smislu, od kadrovske do tehničko tehnološke. Taj proces je započeo, mora se završiti brzo i efikasno. Pre svega zbog građana Medveđe.

 

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво