Nedelja ruskog filma u Pančevu

U organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Slovenska unija", osim pet igranih filmova publika može da vidi i izložbu o ruskim piscima u Drugom svetskom ratu.

"Književnička četa" je izložba fotografija i dokumenata, koju je izvorno priredio Muzej književnosti iz Sankt Peterburga. Prikazuje sudbinu ruskih pisaca, učesnika Otadžbinskog rata. Osamdeset njih se dobrovoljno javilo da idu na front u jesen 1941. godine, ali su kasnije dobili zadatak da izveštavaju sa ratišta. Njihove reportaže imale su veliki značaj.

Petar Kočić, predsednik Udruženja novinara Vojvodine, podsća : "Bio je  cilj podizanje morala vojske i stanovništva sa jedne strane,  sa druge strane to su bila neposredna svedočanstva o onome što se zaista događalo, kako o zverstvima nacista, tako i o odbrani i herojskoj borbi sovjetskih boraca."

 Osim ove izložbe, u Gradskoj biblioteci Pančevci mogu da pogledaju i nekoliko ruskih filmova, različitog žanra i perioda nastanka. Najnovji je "Podoljski kadeti", ratni spektakl snimljen prošle godine, ali ima i starijih ostvarenja, kao što je komedija iz 1974. "Neverovatne dogodovštine Italijana u Rusiji".

 "S obzirom na to da je pokrovitelj ove manifestacije Ruski dom u Beogradu, koji zajedno sa gradskom bibliotekom Pančevo i našom organizacijom ovo i  organizuje, mi imamo jedan stav da uvek kada biramo filmove, to budu filmovi koji nisu prikazivani u bioskopima ili na televiziji, ili su prikazivani, ali davno," otkriva Robert Resonović iz Slovenske unije.

 "Nedelja ruskog filma" je prilika da se publika bolje upozna sa kvalitetnom kinematografijom, ne toliko zastupljenom kod nas, ali i određenim važnim ličnostima i događajima iz sovjetske istorije.

 

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво