Rajkova pećina pored zlatonosnog toka, jedina bela pećina u Srbiji

U Majdanpeku se ubrzano popravlja put do Rajkove pećine, koja je od 1975. otvorena za posetioce. Osim puta, radi se i na regulaciji toka reke Mali Pek.

Rajkovu pećinu prvi je istraživao naš poznati geograf Jovan Cvijić 1894. godine. Prema onome što je do sada poznato, hodnici Rajkove pećine dugi su preko dva kilometra i podeljeni su u rečni i suvi horizont.

"Ovo je jedina bela pećina u Srbiji. Izuzetno su čisti ukrasi i to bele boje, jako neobičnih oblika", objašnjava Marijana Pavlović, turistički vodič. "Speleolozi su davali nazive i formama i dvoranama i ovo je jedina pećina gde može da se poseti izvorski i ponorski deo, mesto gde je počelo stvaranje same pećine." 

Na izletištu kod veštačkog jezera Veliki zaton, veliki broj turista. Dolaze iz svih krajeva Srbije, da se odmore i vide homoljsku lepoticu. Žele da upoznaju lepote Istočne Srbije. Krenuli su od Srebrnog jezera preko Golupca do Milanovca. Kažu, priroda je čarobna.

Do pećine, koja je od Majdanpeka udaljena dva kilometra vodi asfaltni put duž obale Malog Peka, koji je delimično oštećen u poslednjim poplavama. Zbog toga je lokalna samouprava uz pomoć Kompanije "Zi Đin" izdvojila oko deset miliona dinara za sanaciju ovog dela puta i regulaciju reke Pek.

"Mi se zaista nadamo da će ubrzo biti gotovi ovi radovi zato što je ovaj put prioritet upravo zato što on povezuje grad sa jednim od najznačajnijih turističkih potencijala naše opštine, a to je Rajkova pećina", ističe Ivana Srbulović, zamenica predsednika Skupštine opštine Majdanpek.

Nedaleko od ulaza u pećinu, spajanjem Vojvodine i Paskove reke nastaje Mali Pek, zlatonosni tok na koji na turisti vole da svrate, kako bi se oprobali u ispiranju zlata. U vreme kada je naša ekipa posetila Rajkovu pećinu, video se samo zlatonosni Pek.

 

 

 

 

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара