Konzervirano nalazište na Moravskom koridoru

Arheolozi Instituta u Beogradu i Narodnog muzeja u Kruševcu završili su detaljna istraživanja na delu lokaliteta Konopljara, nedaleko od Kruševca, gde će uskoro proći najmoderniji digitalni auto put u Srbiji. Ovaj značajan projekat finansiraju "Koridori Srbije".

Zaštitnim iskopavanjima južne periferije nalazišta, otkriveni su tragovi naselja gde se u kontinuitetu živelo 8000 godina. Od mlađeg kamenog doba - starčevačke kulture, pa sve do početka 13. veka.

"Divno mesto za život što i danas odlikuje ovaj prostor. Mi u blizini imamo jedan izvor sa koga se i danas pije voda na ovoj lepoj rečnoj terasi koja nije plavila. Živelo se i tada kao i danas, sasvim lepo. Tu je i veliki vodeni tok Zapadne Morave. Klima je lepa, zemlja je plodna. Više nije potrebno običnom čoveku ni tada, a ni sada", rekao je Marin Bugar, arheolog Narodnog Muzeja u Kruševcu.

Ovo nalazište je otkriveno kada se radila severna obilaznica oko Kruševca. Lokalitet je temeljno istraživan pre četvrt veka. Radovi su intezivirani jer će ovde uskoro proći još jedna traka Moravskog Koridora.

Najreprezentativniji nalaz je peć od pečene zemlje, stara 3.000 godina. Čvrste građe nema, ali su tokom iskopavanja pronađene konture objekata iz svih perioda, delovi keramike, alata, nakita, koji čekaju na konzervaciju. Slični predmeti, od ranije, sa ovog lokaliteta deo su stalne postavke Narodnog Muzeja.

"Zahvaljujući savremenim prosto tehničkim i tehnološkim mogućnostima bićemo u prilici da rekonstruišemo virtuelno, ali dosta precizno nalazište u njegovim izvornim gabaritima kako je to zabeleženo na našoj dokumentaciji i na dokumentaciji kolega iz devedestih godina", kaže Ivan Bugarski, arheolog rukovodilac zaštitnih istraživanja.

Ističe da je platformama geografskog informacionog sistema moguće povezati situacije sa dela lokaliteta koji više ne postoji i naše situacije sa ovog dela lokaliteta koji trenutno postoji, ali će brzo završiti pod mašinama.

Kao što je bio slučaj sa nekropolom iz srednjeg veka, preko koje je posle detaljnog istraživanja devedesetih godina, izgrađena obilaznica, duž trase Moravskog Koridora od Pojata do Preljine, postoji više nalazišta, pa će arheolozi nastaviti istraživanja oko ranije snimljenih deonica budućeg auto puta.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво