Šaban Bajramović u čuvenom džez i bluz muzeju u Americi

Američki bluz muzej Delta Misisipi organizovaće izložbu posvećenu kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću. Interesovanje za našeg poznatog pevača pokazalo je još nekoliko muzeja u Americi.

Delta Misisipi bluz muzej jedan je od najstarijih u Americi. Pored predmeta iz života velikih bluz legendi Madija Votersa i Džona li Hukera, uskoro će se naći i oni iz života kralja romske muzike Šabana Bajramovića. Festival Nišvil na tome je radio skoro dve godine:

"Ta neka paralela romskog života i života Afroamerikanaca ovde postoji, ta patnja kroz koju oni prolaze i kako se sve to pretače u muziku, to je ono gde oni osete sebe i svoju vezu sa Šabanom", kaže Jelena Ivanjac, projekt menadžer Nišvila u Americi.

Šabanova biografija veoma je zanimljiva za Amerikance, a najviše deo o boravku na Golom otoku. O tome Ivan Blagojević, direktor Džez festivala Nišvil, kaže:

"Ovim muzejima vrlo je interesanta i njegova priča o zatvoru, jer je to nekako bila odrednica velikih bluz pevača, oni su tamo počinjali muziku, učili, pravili nove sastave, tako da i Šabanova prva pevačka iskustva počinju sa Golog otoka."

Muzičari sa kojima je Šaban radio smatraju da je ovo veoma važno za promociju romske i balkanske muzike.

"Šaban je jedan model, jedan prototip, kako treba na pravi način da se uđe u tu svetsku muziku", navodi Nebojša Saitović iz orkestra "Crne mambe".

Postavka u Delta muzeju biće deo dokumetarnog filma Me sem Šaban, koji se snima već nekoliko godina.

"Muzeji širom Amerike koji neguju baštinu džeza i bluza su zainteresovani za Šabana i njegova statua koja u filmu putuje širom sveta, sigurno će se naći u mnogim muzejima širom Amerike", ističe Željko Mirković, reditelj filma Me sem Šaban.

Glavni cilj festivala je da Šaban nađe mesto u najpoznatijem džez muzeju na svetu u Nju Orleansu, čiji će direktor ove godine biti gost Nišvila.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво