Subvencije za farme ovaca u pograničnom delu Srbije

Iz Toplice decenijama unazad odlazi stanovništvo, ali se i vraća. Nedostatak posla u gradu, mnoge je ipak primorao da se vrate na selo i bave poljoprivredom. Da bi zadržala mlade u selima Opština Kuršumlija godišnje izdvaja stotinu miliona dinara za podsticajne mere u poljoprivredi.

Mladen Ristić iz Kosaničke Rače, posle završenog Poljoprivrednog fakulteta odlučio je da se iz grada vrati na očevo imanje. Bavi se ovčarstvom i obrađuje više od 50 hektara zemlje.

 

"Sada imamo stado koje ima 250 ovaca. Subvencije koristimo od Ministarstva, dobro su nam došle i da nije njih ne bi bilo toliko isplativo ovčarstvo. Sami znate sada je pandemija, malo ide teže prodaja jagnjadi", kaže Mladen Ristić, farmer iz Kosaničke Rače.

Karolina Ristić, iz Kosaničke Rače kaže da je iz grada došla da živi u selu: "Teško je, čuvamo puno ovaca, imamo troje dece, ali sve može uz dogovor da se postigne".

Po ugledu na Ristiće i Rajkovićima je ovčarstvo postalo porodični biznis. Na farmi uzgajaju više od 100 umatičenih grla ovaca i jagnjadi.

"Tu smo ja i burazer trenutno, došli smo iz inostranstva 2018. godine. Nasledili smo ovce od pokojnog oca. Počeli smo sa dve...", navodi Slobodan Rajković, iz Kosaničke Rače.

Ovim mladim ovčarima, cilj je da u naredne 2 godine udvostruče stočni fond, ali i da komšije i prijatelji krenu njihovim stopama, jer su uslovi za bavljenje stočarstvom ovde gotovo idealni.

Šezdesetih godina prošlog veka Kosanička Rača je bila opštinsko mesto. Ovde je živelo oko 5 hiljada stanovnika i svi su se bavili poljoprivredom.

Da bi zadržala mlade u selima Opština Kuršumlija godišnje izdvaja stotinu miliona dinara za podsticajne mere u poljoprivredi.

O tome Jovica Đinović, iz Poljoprivredne službe Opštine Kuršumlija kaže: "Za jednu ovcu umatičenu dajemo 10 hiljada dinara po jednom grlu tako da i to ima uticaja i mislim da smo i tu napravili jedan korak napred da malo pomerimo ovu granu sa neke mrtve tačke."

Ulaže se u infrastrukturu, a samo ove godine je asfaltirano i urađeno više od 100 kilometara puteva na seoskom području.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво