Biciklistička staza između Zrenjanina i Temišvara

Projektom prekogranične saradnje Rumunije i Srbije, i uz podršku Evropske unije, uloženo je 13,8 miliona evra za povezivanje Temišvara i Zrenjanina Begejom i biciklističkom stazom. Radovi na izgradnji staze su završeni, a ovaj vid saobraćaja je otvorio i neke nove vidike vlasnicima parcela uz stazu.

Nakon što je izgrađena biciklistička staza uz Begej, Dejan Stanojević iz Žitišta je odlučio da promeni planove i salaš koji se nalazi neposredno uz stazu prilagodi i potrebama biciklista.

"Prva ideja je bila za svoje potrebe i za svoje uživanje i za prijatelje i sve dobre ljude koji hoće da svrate. A posle, vremenom sad ide da ljudi svraćaju da mogu da odmore kad voze biciklo, da uđu da vide životinje, da vide ambijent", kaže Dejan Stanojević, iz Žitišta.

Begejska voda koja dotiče iz Rumuinije je sve čistija, jer je na trasi kanala značajno smanjen broj zagađivača. Čista sredina podstiče i organsku proizvodnju, pa se Bojan Marčeta iz Žitišta odlučio da gaji aroniju na taj način. Na stotine je ovakvih malih parcela duž staze i uz Begej, pogodnih za razvoj ovakvog načina poljoprivrede.

"Površine su negde oko dve do četiri hiljade metara kvadratnih, to nije bilo interesantno sem za neku standardnu proizvodnju", kaže Bojan Marčeta, proizvođač aronije. "Kako je staza prošla, automatski je malo urbanije i vlasnici tih parcela pokušavaju da nešto naprave. Da li vikendice, da li neke plantaže voća, tako da je malo živnulo."

Ono što se čeka je otvaranje graničnog prelaza između Srbije i Rumunije na samoj stazi. Zrenjanin i Temišvar su ovim putem udaljeni 75 kilometara.

Mirča Lelea, iz Torka kaže: "Vidimo i po gradovima su moderni sad električni trotineti i električni bicikli sa kojima za isto vreme koje bismo stigli kolima do Temišvara može da se stigne sa jednim tako malo boljim biciklom."

Staza je izgrađena na nasipu kanala Begej, u Srbiji je dužina 38 kilometara, a najveći deo, više od 80 odsto trase prolazi kroz teritoriju opštine Žitište.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво