Читај ми!

Izložba igračaka iz SFRJ u kraljevačkom Narodnom muzeju

Ovog proleća Narodni muzej u Kraljevu poziva na igru. I na podsećanje kako su se igrala deca u SFRJ. Prvi utisak je da su joj se od svojih potomaka mnogo više obradovali roditelji, bake i deke.

Telefoni, vozići, plišane i gumene igračke, društvene igre stare i više od pola veka. Ovog proleća Kraljevački muzej u detinjstvo je vratio mnoge roditelje, pa i bake i deke.

Mini, Miki Maus, Paja patak, Šilja, Pluton... podsetili su na dane detinjstva jednog posetioca. "Baš me nešto dirne", kaže. 

Kod nekih plišani medvedi bude setu: "Još me podseća na srce mog mede koje kuca u podrumu jer je bilo napravljeno od federa i kad ga pritisnem i meni je lakše, znam da kuca za mene."

"Lutke koje su stajale na ormaru i koje nisu smele da se diraju, zatim tamo u onom delu gde su salvete i kašičice što se skupljaju. Mi smo takođe, ma svakakve gluposti skupljali. Prosto da je danas neverovatno mlađima čime smo se sve bavili", izjavili su neki od posetilaca.

A mlađi su došli da vide kako je izgledalo odrastanje bez kompjutera, telefona i tableta.

O nekim igrama saznali su zahvaljujući kraljevačkom muzeju i ponajviše kolekcionaru Vladimiru Radojičiću koji je rođen kada su poslednje izložene igračke napravljene.

"Kući imam još dosta, ovde je recimo pet do deset posto moje kolekcije", kaže Vladimir Radojičić, kolekcionar iz Kraljeva. Na pitanje da li je voleo da se igra sa starim igračkama, odgovara: "Kako nisam. Samo što kao mali ja sam sve to ili razvaljivao ili kidao, a sada ih skupljam".

Vrste i dizajn igračaka govore o životu u socijalstičkoj Jugoslaviji, ali autori izložbe podsećaju i na fabrike koje su ih proizvodile i trgovinske lance koji su ih prodavali.

Mirjana Savić, iz Narodnog muzeja u Kraljevu kaže: "Inetresantno je videti kako su se igračke odrazile na konditorske proizvode. Zanimljivo je takođe kako su politika, tehnološki razvoj, svemirska istraživanja uticala na dizajn igračaka. Recimo na dizajn štednih kasica kod jugoslovenskih banki."

Do 21. juna Kraljevčani mogu da posete izložbu, a osim što mogu da pogledaju igračke, mogu i da se poigraju.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво