Primenjena umetnost na uskršnjim jajima

Primenjena umetnost na uskršnjim jajima

Učenici Škole primenjenih umetnosti u Šapcu, na svoj način, pred raspust obeležili su praznik. Oni su na praktičnoj nastavi dekorisali uskršnja jaja koja su darovali jedni drugima.

Stvaranje umetničkih dela na nastavi za njih je uvek radost, ali vaskršnji praznici ljubavi i lepih misli posebna su inspiracija. Učenici Škole primenjenih umetnosti iz Šapca ove godine za šaranje jaja kombinovali su stare i moderne tehnike.

Dunja Gajić koristila je akrilne boje i akvarel koje je sirće posvetlilo. "Kako bi bila što efektnija, šarali smo u rukavicama, pomešamo dve boje i dobijemo taj efekat, ombre," kaže ona.

Najčešća boja je crvena, kao simbol radosti života i vaskrsenja, a sve popularniji su dekupaž i mozaik.
 IKatarina Marović koristila je akrilne boje, kaže da su najlakše za već obojena jaja. Napravila je i korak dalje. "Odlučila sam da uzmem zlatnu, mislim da to  izgleda lepo na crvenim jajima," smatra ona.

Mladi pozlatari i preparatori  po struci podsećaju da za ukrašavanje jaja možemo koristiti i najobičniji iseckani papir i da nije važno koliko smo talentovani za crtanje.
To potvrđuje i Milena Kjurina,njihova  profesorka praktične nastave."Kao što pozlaćujemo ikone, tako smo pozlaćivali jaja zlatnim listićima. Inače, svaka tehnika se može primeniti na šaranje jaja, od kolaž papira, krep papira, tako da smo ove godine koristili i tradicionalnu metodu u lukovini, pa smo onda flomasterima dodavali neke detalje,"pojašnjava Milena.

Teme i tehnike mladih umetnika su različite, ali su im želje iste. 
"Radujem se praznicima i želim da se i drugi raduju praznicima, da provedu što više vremena sa svojim porodicama,  jer smo se otuđili,"poručuje učenik Nikola Stanković.

 Iz svoje radionice šabački đaci podsećaju i na radost darivanja i poznavanja sopstvene kulture i običaja, sa željom da sačuvamo nacionalni identitet.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије