U Poljoprivrednoj školi u Leskovcu uvek ima slobodnih mesta

Leskovačka poljoprivredna škola, jedna od najstarijih, već godinama ima problem sa manjkom đaka. Čine sve da privuku učenike na smerove poljoprivredni i veterinarski tehničar, pekar i mesar. U tome im pomaže i Evropska unija, koja ovog proleća za opremu izdvaja oko 50.000 evra. Deo donacije je već stigao.

Na 100 hektara leskovačke Poljoprivredne škole posla na pretek. Koji hibridi kukuruza donose najveće prinose pokazaće se na jesen. Formiranje oglednog polja sa stručnjacima Poljoprivredne savetodavne službe važno je iskustvo učenicima na smeru poljoprivredni tehničar.

 

"Ja sam jako vezan za zemlju, mi ovde u školi nadograđujemo znanje iz poljoprivrede i planiram da upišem Poljoprivredni fakultet", kaže Marko Kocić, učenik 3. razreda Poljoprivredne škole.

"Na praktičnoj nastavi stiču izuzetne veštine, znanja i iskustva da sutra po završetku školovanja mogu sami da se bave tim poslovima", objašnjava Olgica Stamenković, profesor ratarstva.

Setva, ali i primena svih agrotehničkih mera ubuduće će ići mnogo lakše i uspešnije zahvaljujući donaciji vrednoj 50.000 evra. Evropska unija oprema i školsku ambulantu pa će budući veterinarski tehničari po sticanju diplome biti potpuno spremni za rad.

"Dosta je lakše kad imamo ovde i možemo i u školi, kada smo u školi na praksi možemo i tu da obavljamo i vakcinaciju i sve ostalo", ističe Jovana Đorđević, učenica 3. razreda.

"Ambulanta je opremljena svom neophodnom opremom i priborom za jedno funkcionisanje, a ovih dana stiže donacija iz Evropske unije", dodaje Bojan Dinić, veterinar i profesor u Poljoprivrednoj školi.

Sve je puniji i obor. Stado broji 100 ovaca i jaganjaca. Stižu i prinove. Tek mu je sedam dana, ime još nema, ali ovo poni ždrebe miljenik je i đaka i radnika. Stiču se uslovi za mini zoo vrt.

"Pored domaćih životinja, planiramo da ubacimo i neke divlje, na primer srnu i jelena lopatara kad odradimo prostor, planiramo i svinje mangulice", objašnjava Miloš Marinković, veterinar i profesor u Poljoprivrednoj školi.

Jedna od 4 najstarije škole u nekadašnjoj Jugoslaviji čini sve da postane privlačnija deci i roditeljima.

"Sve ono što radimo u školi nama je cilj da se privuku učenici jer mi smo poljoprivredni kraj tako da ova škola zaista mora da ima budućnost, a mi se svom snagom trudimo da tako i bude", ističe Dalibor Jovanović, direktor Poljoprivredne škole u Leskovcu.

Iako se od poljoprivrede, pre svega povrtarstva, u leskovačkoj kotlini dobro živi đaci nerado biraju Poljoprivrednu školu pa se već godinama upisuju samo 3 odeljenja.

 

 



субота, 30. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво