Dok je majstora Živadina čuće se i Karađorđevi topovi sa Kotelnika uoči Božića

Zanat stolara od zaborava u selima u okolini Kraljeva čuva Živadin Đoković iz Lađevaca. Sve je manje drvodelja, kačara i pintera, pa Živadin nikada ne odbija mušteriju, bez obzira na to šta naručuje.

Raco Vučetić iz Sirče kod Kraljeva ima 90 godina. Kuću sa okućnicom koju je njegov otac napravio 1922. godine još održava. Sve čuva pod ključem. Želi da sačuva i staru očevu kacu od 7 tovara koja je služila za previranje komine. Međutim u selu više nema pintera ili bačvara koji bi mu pomogao.

"Evo, obruči su spali. Načisto, sad više nije za upotrebu. Ali ne može da se nađe majstor. Nema majstora. Nema. Nema ko to da popravi, " žali se Raco Vučetić iz Sirče.

 Majstora ima! Ali ne u Sirči nego u Lađevcima. Živadin Đoković zna što je potrebno za obradu drveta. Dovoljno je vešt i ima iskustva da napravi doslovno sve. Od nameštaja do trešenjevih topova koje su koristili Karađorđevi ustanici. Često se oglašava plotunima sa vrhova Kotelnika uoči Božića i velikih seoskih svetkovina.

"Pravi se od trešnjevog drveta kao što je pravljen izvorni, Karađorđev. Tako je pravljen i ovaj. Ovaj model je bez točkova. Ovo je brodski, za gusare,"objašnjava Živadin.

On je profesionalni stolar koji je ovladao drvodeljskim i kačarskim zanatom. U njegovoj radionici ima savremenih mašina koje mu služe za proizvodnju velikih serija. Radi kundake za staru nemačku pušku mauzer i lovačke karabine koje izvozi u Severnu Ameriku. Kućišta za šah-satove su za evropsko tržište. Sve se obrađuje moderno, mašinski ali tu je i staro rende bez kojeg ne može.

Živadin dokazuje i da potreba za ovim starim zanatom zapravo nikada nije prestala. U selima u okolini Kraljeva već godinama ljudi obnavljaju stare brvnare, kačare i blatare. Potrebne su im da bi pokrenuli seoski i etno turizam. Ambari i mlekari nikada nisu ni prestajali da se koriste jer su najbolji za čuvanje i skladištenje hrane i žitarica.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара