"Sedmorica mladih", džezeri sa najdužim stažom

Nagrada za životno delo koju Nišvil džez festival dodeljuje zaslužnim domaćim muzičarima, ove godine dodeljena je Jovi Radovanoviću i grupi "Sedmorica mladih". Priznanje će biti uručeno na otvaranju ovogodišnjeg festivala.

Jova Radovanović i grupa „Sedmorica mladih" su po oceni Nišvil festivala, veoma zaslužni za promociju džeza na jugoslovenskim prostorima. Ovom nagradom ući će u društvo dosadašnjih laureta, kao što su Stjepko Gut, Mića Marković, Miša Blam, Nada Knežević.

"Ja sam i odrastao u tom društvu i družio se sa tim ljudima i mnogo od njih i naučio. Kad kaže čovek džezer, ja mislim da su to posebni ljudi, to su ljudi koji stvarno i iz duše vole ono što rade," poručuje legendarni Jova.

 Grupa je radila od 1959. do 1999. godine. Najpoznatiji su po televizijskim emisijama na RTS-u. Uz dosta popularne muzike i skečeva, tu je uvek bilo mesta i za džez. "Mi bez toga nismo mogli, mi smo to i postavljali kao uslov.Jovan Ristić koji je bio reditelj, kaže - pa je l mora baš u svakoj emisiji? Mi kažemo - mora," priseća se Jova Radovanović.

Svirali su širom sveta i proglašeni su za jugoslovenske ambasadore kulture. Direktor Nišvil džez festivala se priseća:" Petnaest  godina turneje na zapadu, 3 godine ruske turneje, čuvenih 17 koncerata u 3 dana, sve su to stvari za Ginisa." 

Nagrada će biti uručena na otvaranju Nišvila 12. avgusta. Ovo će ujedno biti lep poklon Jovi Radovanoviću, koji ove godine slavi 80. rođendan.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара