Nema zime za šestočlanu porodicu Mutišić iz Temske, zahvaljujući sugrađanima

Porodica Mutišić, samohrani otac sa petoro male dece, živi u veoma teškim uslovima u pirotskom selu Temska. Zahvaljujući Udruženju građana Inicijativa za razvoj i saradnju i brojnim donatorima, Mutišići će se uskoro preseliti u novi dom.

Porodica Mutišić, samohrani otac sa petoro male dece, živi u teškim uslovima u pirotskom selu Temska. Zahvaljujući Udruženju građana Inicijativa za razvoj i saradnju i brojnim donatorima, Mutišići će se uskoro preseliti u novi dom.

Trošna zemljana kuća koja prokišnjava dom je šestočlanoj porodici Mutišić iz pirotskog sela Temska. Za petoro mališana i njihovog oca ovo je i kuhinja i dnevna i spavaća soba, a po potrebi i kupatilo. Vode u kući nemaju.


"Nedostaje mi da imam posebnu sobu, da imamo kupatilo, kuhinju i sve drugo što imaju ostala deca. Meni je odlično u školi, ja volim da idem u školu i da učim. Svaki dan radim domaći," kaže Andrea Mutišić.
Njegovoj sestri Dijani takođe nedostaje kupatilo kao i soba, prostor za učenje gde  joj, kaže sa smeškom, ne bi smetala  braća.

Samohrani otac Danilo kaže da deca nisu gladna, ali da u svemu ostalom oskudevaju i zavise od pomoći dobrih ljudi.
"Ovde gde smo uslovi su katastrofalni. Nije lako, moramo da se trudimo i da idemo napred, pa kako nam bude. Živimo od socijalne pomoći, dečjeg dodatka i to što radim privatno," navodi otac Danilo.

 Kada su prošlog leta videli uslove u kojima odrasta petoro dece, iz humanitarne organizacije IDC rešili su da im pomognu. Uz pomoć donatora, firme iz Beograda koja želi da ostane anonimna, kupljena im je kuća u selu površine 63 metra kvadratna.
Marina Velev, humanitarna organizacija IDC, navodi: "Iako je Danilo izuzetno privržen otac, ipak je u ovim uslovima teško naći posao i obezbediti neku drugačiju budućnost. Pored sredstava koja smo opredelili za kupovinu kuće, odvojili smo deo sredstava za obnovu I dovođenje u drugačije stanje ovog domaćinstva."


Porodicu pomaže redovno i lokalna samouprava Pirota,  za opremanje kuće neophodna je dodatna pomoć. Useljenje u novi dom Mutišići očekuje se za nekoliko dana. Nadaju se da će on biti simbol bolje i  srećnije budućnosti.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво