Читај ми!

Zaostavština u tri kofera

U spomen-sobi Doma kulture u selu Jaša Tomić, stoji zaboravljena zaostavština naučnika Borislava Jankulova i pisca Arsena Diklića. Obojica su deo života proveli u ovom selu. Meštani žele da spreče propadanje vredne zbirke.

Scenariji i knjige snimanja autora Arsena Diklića stoje zaboravljeni u tri kofera na podu prostorije u Domu kulture u selu Jaša Tomić. Autor je poznat kao pisac romana na osnovu kojih su nastali TV serija i filma "Salaš u Malom Ritu" i "Zimovanje u Jakobsfeldu". Pisao je pesme i pripovetke, neke od njih na podu čekaju da stručnjaci provere da li su nekad objavljene.

"Njegov kompletan život je ustvari u koferima. To je nešto nedopustivo. Moramo da pokrenemo inicijativu da to imamo, da tražimo ljude koji mogu da nam pomognu u svemu tome. Da se to prvo sredi, da se pripremi, da znamo šta je to od materijala, da bi mogli da radimo dalje", kaže hroničar sela Spaso Mladenovski.

Diklić je deo Drugog svetskog rata proveo u Jaši Tomiću kod rodbine, koja je nakon njegove smrti poklonila spise selu. Slično je učinio i istoričar i pedagog doktor Borislav Jankulov. Rođen u Sefkerinu, radio na arheološkim istraživanjima Banata. Supruga mu je bila iz Jaše Tomića, pa je posle okupacije 1941. ovde živeo do smrti 1969.

"Poklonio nam je njegove knjige i zbirke i spise, sad mi kao mladi, mi bi hteli da se to ne zaboravi. Da se to pokrene, da se taj muzej otvori, da se to ima što više ljudi. Inače jako mali broj može da dođe da sve to vidi, jedino da se najavi", Danijela Parivodić, KUD "Dr Borislav Jankulov".

Zbirka Borislava Jankulova se sastoji od nameštaja, knjiga, istorijskog i arheološkog materijala, koji je prikupljao. Narodni muzej u Zrenjaninu je ranije sačuvao dva umetnička dela i vrednu garnituru nameštaja. Ostalo nije muzeološki obrađeno i čuva se u neadekvatnim uslovina. Prvi potez bi trebalo da bude zaštita i konzervacija.

 

 

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво