Ako volite fotografiju, ne oklevajte da odete u Kovin, makar i virtuelno

U kovinskom Centru za kulturu otvorena je izložba Foto-saveza Srbije "Najbolje od nas". Epidemijska situacija promenila je način rada, ali nije uticala na kreativnost 53 autora čiji su radovi izloženi.

U Kovinu se nalazi sedište arhiva Foto saveza Srbije. U Centru za kulturu čuvaju se sve fotografije i katalozi, pa nije čudo što je baš u njihovoj galeriji otvorena godišnja izložba "Najbolje od nas". Posetioci mogu da vide preko stotinu radova iz 2020. godine.

Milan Živković, fotograf i autor izložbe, kaže da su neki autori fotografisali isključivo pejzaže, drugi aktove, neko radi samo portrete.

"Ako vi stavite temu: voda, vatra, bilo šta, mali se broj ljudi odazove", objašnjava Živković.

Zbog trenutne epidemijske situacije urađena je i virtuelna tura, da bi izložba bila dostupnija zainteresovanima. Njen autor, fotograf Ljubiša Tešić, ocenjuje da je projekat uspeo: 

"Kad smo pustili samo otvaranje, u roku od dva sata smo imali preko sto poziva, bilo je lepih  komentara, za sada nemamo nijedan ružan." 

Lidija Jovanović, predsednica ULUPUDS-a, pojašnjava: "Ono što je istorija pokazala je da se sve  velike društvene promene odraze na umetnike kreativno, dosta dobro, u kasnijem periodu. Ali sada smo još  svi malo u fazi šoka, još uvek pokušavamo da nađemo svoj put."

Iako se prošle godine manje putovalo nego inače, neke fotografije nastale su u inostranstvu. Mario Bralić, predsednik Sekcije fotografa ULUPUDS-a, kaže da su njegove fotografije nastale u Africi. Prethodno se bavio fešn fotografijom, sada su putopisi njegova preokupacija.

Kovinski kulturni centar ima dobru saradnju sa najboljim fotografima Srbije i svake godine priređuje njihove izložbe. "Ti autori su kod nas u obavezi da svojim fotoaparatom prošetaju po kovinskoj opštini i od toga naprave novu izložbu", kaže Milivoje Grčić, direktor Centra za kulturu Kovin.

Nakon Kovina, izložba će biti prikazana u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво