Hoćemo u školske klupe, poručuju šabački srednjoškolci!

Posle jednomesečnog raspusta, više stotina hiljada osnovaca i srednjoškolaca u ponedeljak, 18. januara, kreće u školu. Nastava će se održavati po modelu koji je primenjivan od 1. septembra.

U petnaest šabačkih osnovnih i srednjih škola sve je spremno za početak drugog polugodišta. U Ekonomskoj školi „Stana Milanović" u toku je čišćenje i dezinfekcija učionica i klupa u koje će sesti polovina od gotovo hiljadu učenika. Za onlajn nastavu izjasnilo se samo sedamnaestoro.

„Na osnovu stručnih uputstava i preporuka koje smo dobili od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, obavestili smo sva stručna veća, timove i aktive o načinu organizovanja i realizacije drugog polugodišta. S obzirom da smo srednja stručna škola, počinjemo po modelu B", objašnjava Sonja Mijatović Jokić, direktorka Ekonomske škole „Stana Milanović" u Šapcu.

Detaljno čišćenje završeno je i u čačanskoj gimnaziji gde je u toku priprema timova za kombinovani model nastave.

„Ovaj put nam je organizacija bila olakšana jer smo ovaj model već jednom primenjivali od 1. septembra", ističe Ivan Ružičić, direktor čačanske Gimnazije. „Po tom modelu smo radili puna tri meseca do kraja novembra, tako da nam je sada glavni posao bio da profesore i učenike obavestimo o tom načinu rada i mi smo to uradili preko sajta škole."


Da je obrazovni sistem spreman za nastavak školske godine i da je pokazao adaptibilnost uz visok stepen odgovornosti dece i oko 130.000 zaposlenih, potvrdio je i ministar prosvete Branko Ružić.

Ružić je naglasio da nije dolazilo do transmisije virusa, zahvaljujući toj odgovornosti, i na kritike odgovara da niko ne krije podatke o broju zaraženih: "Što se tiče dece, to se kretalo do 0,05 do 0,07 ili 0,8 - zavisi da li su osnovci ili srednjoškolci a kod zaposlenih ni sada ne prelazi jedan procenat. Ne vidim bilo kakvu bojazan ili razlog za kritiku da je neko krio te podatke, za to nema razloga imajući u vidu da je sistem bio spreman, da su lokalni štabovi radili i lokalni zavodi za javno zdravlje."


Mlađi osnovci, nastavu će pohađati svakodnevno u školi u manjim grupama a učenici starijih razreda naizmenično, neposredno i na daljinu, a srednjoškolci kombinovano kao i u prvom polugodištu.

 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво