Jubilej kragujevačkog Centra "Abrašević"

Kragujevački Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" obeležava 115 godina postojanja. Različite forme umetničkog izražavanja i veliki broj događaja koje je centar organizovao i na kojima je učestvovao, sačuvani su na plakatima izloženim u galeriji kragujevačke Narodne biblioteke.

Uprava radničke umetničke trupe "Abrašević", na Božić 1929. godine, u sali hotela "Jadran", organizovala je zabavu sa igrankom, lutrijom i pozorišnim komadom. Na najstarijem sačuvanom plakatu, iz bogate istorije „Abraševića", pozivaju „drugove radnike" na koncert kako bi bio "što bolje posećen." Gotovo sve što se događalo u proteklih 115 godina sačuvano je na izloženim plakatima.

Ilija Stepanović, priređivač izložbe, podseća da su neki  plakati rađeni u čistom maniru tipografije, kombinacijom velikih i malih boldiranih i neboldiranih slova. Ima i onih u maniru  foto-montaže, a  dobar deo je rađen  pomoću savremenih kompjuterskih programa.

Vodič kroz vreme prikazuje različite epohe i ljude koji su bojili kulturni život Kragujevca. Tamburaši, violinisti, harmonikaši, majstori igrači, nenadmašni solisti, mnogobrojni ansambli, utkani su u dugo trajanje "Abraševića". Prve korake u različitim oblastima tu su napravili neki od naših poznatih umetnika koji su kulturno nasleđe Srbije proneli širom sveta.

 

Vladimir Đorđević, direktor CZNTK "Abrašević", kaže: "Svako od njih je bar po neku kockicu u taj veliki mozaik Abraševića uneo i doprineo da jedna ustanova kulture postoji toliko dugo u ovom gradu.Jer  čuvajući tradiciju, mi čuvamo sebe, jer mi smo to."


"Abrašević" danas u ansamblima i orkestrima narodnih pesama i igara, pozorištu i književnom klubu, okuplja oko 500 članova. Dobitnik je značajnih domaćih i međunarodnih umetničkih nagrada i priznanja i, duže od veka, dostojan čuvar tradicije.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво