Čitaj mi!

Krompir čeka bolju cenu i kupce

U Jablaničkom okrugu pod krompirom je oko 2000 hektara. Ova godina je rodna,20 odsto je veći prinos u odnosu na prošlu. Problem je što nema kupaca uprkos nikad nižoj ceni.

Rad je veliki, a još veća muka da se proda. Trajkovići u selu Bogojevcu proizveli su 500 tona krompira na 20 hektara, a prodali su tek trećinu. Ne pamte da je nekada krompir bio jeftiniji od kukuruza,  pa opet hladnjače i magacini puni.

"Naš krompir stoji, ne može da se prodaje a na veliko se uvozi po marketima i to dosta stvara poteškoće," kaže Danijela Trajković, proizvođač iz Bogojevca.

Računajući seme, gorivo, đubrivo, zaštitna sredstva proizvođače kilogram krompira košta minimum 20 dinara. Što duže čeka kupce veći su troškovi.

"Povećava se potrošnja električne energije, skuplji su troškovi pakovanja i to,ima dosta kala,kromir tu kalira", ističe Nenad Stojković, proizvođač iz Bogojevca.

Opran, klasiran, upakovan. Spreman za tržište. Na leskovačkom kvantašu kilogram krompira je od 10 do 15 dinara, na zelenoj pijaci 30 dinara.

"Pola nema ovih kupaca što su bili. Ja sam tu imala kupce koji dolaze svake subote po 2 do 3 džaka uzmu krompir, sad nema", naglašava Marina Pavlović, poljoprivrednica iz Razgojne.

Zahvaljujući dobroj zaštiti nema karantinskih bolesti, izuzetnog je kvaliteta, potvrđuju stručnjaci. Do pre nekoliko godina čak 70 odsto roda odlazio je u Bugarsku, Makedoniju, Rusiju, Rumuniju, Norvešku.

"Sveukupna situacija kako u zemlji tako i u inostranstvu uticala je na to da postoji manja tražnja za krompirom.Ove godine imali smo samo tri pošiljke u inostranstvu", dodaje Jelena Stojiljković, inženjer ratarstva i povrtarstva PSSS Leskovac.

O zaradi nema ni pomisli. Dobro će biti, kažu, samo ako im se vrati ono što su uložili jer već polako počinju pripreme za prolećnu sadnju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">