Klot i frket – mlade Čačanke savladale veštine tkanja i pletenja

Narodni muzej u Čačku i udruženje Stracimirov zapis već nekoliko godina tokom leta organizuje radinionicu učenja pletenja i tkanja. Uče se bodovi i vrste tkanja koji su većinom zastupljeni na narodnoj nošnji i ćilimima i drugim predmetima srpske materijalne kulture.

Gde je klot tu je i frket, kažu iskusne pletije. A upravo su ove gimnazijalke to prvo i naučile. A potom da pletu pirinač rad i pletenicu, koji su i najstariji tradicionalni bodovi.

"Prvi put sam uyela sada igle u ruke, ali sam ranije gledala kako moje bake pletu i eto kao što sam rekla, zanimalo me, počela sam da pletem kikice. To sve učimo danas ovde i pletemo. Možemo sami da ispletemo svoje čarape, kasnije ćemo da učimo da pletemo džempere i da nešto navezemo na svoju odeću", kaže Kristina Rajić, učenica.

Radionica tkanja okupila je starije polaznice. Ksenija Radojičić je pre dve godine naučila osnove tkanja. Ovoga puta, znanje je dopunila i izatkala šal.

"Postoji nešto što se zove uvođenje i u zavisnosti od toga kako uvedete niti posle imate kombinaciju kako pomerate delove razboja. I u zavisnosti kako pravite te kombinacije dobijete različitu šaru. Kad vidite na kraju jedan gotov rad, onda shvatite zašto ste uopšte došli i svu lepotu tkanja", kaže Ksenija Radojičić.

Obuku pletenja i tkanja Narodni muzej organizuje sa ciljem očuvanja tradicionalnih tehnika ručnog rada i upoznavanja mlađih generacija sa ovim veštinama.

"Polaznici kada su pošli u ovu školu nisu nikada uzeli igle u ruke, međutim, sada posle deset dana rada one zaista pletu i već su isplele neke odevne predmete. To je tkanje u dve, u četiri niti, takođe naš muzej obiluje eksponatima i predmetima i polaznici su krenuli tim stazama. Najpre najjednostavnije radove, onda će izvoditi ornamente i šare, kaže Snežana Ašanin, etnolog Narodnog muzeja u Čačku.

Kao i ranijih godina, nakon obuke biće organizovana izložba ručnih radova polaznika. Tu će se zasigurno naći i  šal, koji se izrađuje u tradicionalnoj keper šari.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво