Gde sebe vide budući kuvari iz Despotovca

Zanimanje kuvar već godinama je hit među đacima. Škole koje obrazuju kuvare po pravilu nemaju problem da upišu predviđeni broj đaka. Uvek se traži mesto više. Tako je i u Despotovcu.

Tehnička škola u Despotovcu bez problema ispunila je kvotu od 15 upisanih đaka za zanimanje kuvar. I tako je iz godine u godinu. Kuvari su dobro plaćeni u inostranstvu i u zemlji, lako nalaze posao čak i pre završetka škole, a i nastava je zanimljiva, kažu učenici.

Kristini Dobrosavljević, učenici, to je omiljeni posao od malena. Kada su planovi za budućnost u pitanju, dileme nema: " Idem na neki brod ili restoran, da radim," kaže ona. Ostanak u Srbiji nije u planu. 

Profesori kažu da im se bivši đaci javljaju sa svih kontinenata, sa kruzera i egzotičnih destinacija i da je njihov izbor zanimanja bio i najbolji izbor u životu.

" Plata je velika. I kod nas ovo zanimanje nigde nije ispod 500 evra ili 50, 60 hiljada dinara, a to je za naše uslove jako dobro. Ovo ne samo da je popularno zanimanje, deca ga obožavaju," navodi Dejan Novaković, profesor kuvarstva. 

Srednja tehnička škola u Despotovcu potpuno je renovirana, kabineti i kuhinje za obrazovanje kuvara su opremljeni novim inventarom, to je dodatni plus za učenike.


Dobrica Stojanović, direktor škole nagoveštava da  ima i planova za otvaranja rstorana, s obzirom na to da učenici sada mogu da rade vežbe iz kuvarstva u dobrim uslovima.

Osim za zanimanje kuvar,  u Pomoravskom okrugu veliko interesovanje vladalo je i za sva farmaceutska i medicinska zanimanja i informatičare.

 

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи