Oaza mira i tišine nadomak Vranja, u mestu simboličnog imena - Preobraženje

Prošle nedelje turistički poslenici zatražili su pomoć od Vlade Srbije, jer je ta privredna grana zbog epidemije skoro na kolenima. Manjak gostiju oseća se i u seoskom turizmu. U Etno-selu u Preobraženju, kod Vranja, borave uglavnom stalni gosti. Mere zaštite koje vlasnik i zaposleni primenjuju, čak su strože od trenutno propisanih.

Gazdinstvo na 3.500 kvadrata, u prirodnom i mirnom okruženju. Zoološki vrt u malom, kućice u planinskom stilu, igralište. Najčešći posetioci su porodice sa decom.

Mlađan Jovanović iz Vranja kaže da često dolazi, pre svega zbog životinja kojima se deca raduju. 

Stefan Cvetkovski je iz Kumanova u Severnoj Makedoniji. Mesto mu se dopada jer je tiho i mirno, može lepo da se odmori.

Priroda, mir i više vrsta životinja privlačni su i za Vranjanca Tihomira Mladenovića. Inače,najviše je gostiju iz okolnih mesta, a leti dolaze i stranci koji idu na more. U Etno selu čuvaju autohtone rase životinja - magarce, konje, svinje, živinu.

Nenad Ordić, vlasnik Etno sela, naglašava da vitorogu žuju imaju jedini u Srbiji. To je domaća srpska ovca, koja je prva karika od divlje do pitome ovce.

U vikendicama može da boravi do 30  ljudi, imaju 5 soba, restoran sa domaćom kuhinjom. Pored članova porodice Ordić, u Etno selu radi još šestoro zaposlenih.

Godinu dana staža ima  Anđela Hristov, koja uporedo i studira. Zbog trenutne epidemioliške situacije ,svi se pridržavaju mera zaštite, kaže ona. Isto zahtevaju i od gostiju. 

Dezinfekciona sredstva su na svakom stolu, maske, rukavice za zaposlene. Razdaljina između stolova kao što je propisano!  

Mesto  Preobraženje udaljeno je oko 10 kilometara  od Vranja. Većina gostiju poseti i manastir Sveti Pantelejmon u susednom Lepčincu.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије