Ko radi danonoćno - imaće, poruka jednog žitelja iz Trgovišta koje je među najnerazvijenim opštinama

Po prosečnoj starosti stanovnika, najmlađe opštine u Srbiji su Preševo, Bujanovac i Tutin. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, pozitivan prirodni priraštaj ove opštine beleže godinama unazad, dok je negativan prirodni priraštaj decenijama u Crnoj Travi, Babušnici, Gadžinom Hanu. Jedna od opština u kojoj se prethodnih godina poboljšava demografska slika je Trgovište.

U Preševu živi 30 hiljada i 100 ljudi, dve trećine stanovništva je mlađe od 40 godina. To su podaci Republičkog Zavoda za statistiku, a to je i slika u realnosti. Od početka godine u knjigu rođenih upisano je 110 beba.

"Ranije stariji ljudi nisu gledali mnogo na ekonomsku situaciju, sada je pao trend, većina omladine je u inostranstvu," kaže Šukri Zulfiju, matičar iz Preševa. 

Mladi koji žive u Preševu, perspektivu vide u samozapošljavanju. U Kancelariji za mlade često organizuju obuke, a pripremaju i kulturne sadržaje.

Altin Boriči, koordinator Kancelarije za mlade u Preševu, smatra da u opštini nema dovoljno uslova za mali i veliki biznis. Potrebno je i da se otvaraju  fabrike ili da se mladi zapošljavaju u institucijama, smatra on.

 Teuta Memeti je nastavnica francuskog jezika. Nedostaju joj sadržaji i prostori za mlade.Park koji su nedvano dobili više je za decu, nego za omladinu, kaže ona, zato mladi i dalje najviše izlaze samo u kafiće.

Po broju stanovnika i proseku godina razlikuju se opštine Preševo i Trgovište. Slično im je to što se meštani zbog nedostatka posla iseljavaju. U Trgovištu i okolnim selima živi oko 5 hiljada ljudi, svaki drugi mladi čovek razmišlja o odlasku iz ovog mesta.

To potvrđuje i Smilja Spasić iz Trgovišta."Jedno dete nam ide ovde u školu, a dvoje su mi otišli na stranu, da rade. Ne planiraju da se vrate, ne, šta će ovde?"

Na pitanje kako se živi u Trgovištu, Rade Aleksić iz  Goločevca kaže:" Ko radi, danonoćno da radi, će živi. Ko manje radi, manje ima, i to je."

U Trgovištu primenjuju mere populacione politike, da zadrže mlade, ohrabre ih da imaju više dece.

Jovica Trajković, matičar u Trgovištu, podseća da su prošle godine  imali malo bolji priraštaj, rođeno je oko 50 beba a sklopljno više od 20 brakova.

"30 hiljada dinara dajemo za svaku nezaposlenu majku, za rođenje prvog deteta godinu dana, dve godine za rođenje drugog, i trećeg tri godine," naavodi prvi čovek Opštine Nenad Krstić.

Opština šest godina podstiče natalitet, starijima na selu pomažu putem geronto službe, izdvajaju pakete sa životnim namirnicama.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи