Drugu godinu zaredom kragujevački Univerzitet na Šangajskoj listi prestižnih

Istraživači Fakulteta medicinskih nauka ponovili su prošlogodišnji uspeh. Svojim naučnim radovima plasirali se među 300 najboljih u svetu i tim postigli najbolji rezultat u celom regionu.

U laboratoriji Medicinskog fakulteta dvadesetak naučnika svakodnevno radi na istraživanju kardiovaskularnog sistema. Medicinskim ogledima ispituju se  efekti fizičke  aktivnosti, određenih biljnih proizvoda i drugih činilaca na njegov rad. To pokazuje da li je neka terapijska strategija delotvorna, da li može da se primeni u lečenju ljudi.

Iz prošlogodišnjeg  istraživakog rada docenta Jovane Bradić, sa  Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, proisteklo je devet publikacija. Tri je potpisala kao prvi autor i one su objavljene u eminentnim časopisima iz oblasti kardiovaskularne fiziologije. 

Učešće u velikim međunarodnim projektima, širom je otvorilo vrata kragujevačkim medicinarima da svoja istraživanja, kroz radove, objavljuju u najznačajnijm medicinskim časopisima. Tako od nih uče kolege iz celog sveta.

Prof.dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, najavljuje planove za naredni period. " Da bi održali ovaj nivo i možda ga poboljšali u narednom periodu, treba da angažujemo što veći broj stranih naučnika. Oni će ili raditi, ili  biti gostujući profesori, gostujući predavači. Potrebno je da primimo i veći broj stranih studenata," kaže Jakovljević.

Ulaganje u kvalitet i znanje, prepoznato je u načnom svetu. Po rangiranju iz oblasti kliničke medicine, Kragujevčani su postali regionalni lideri - bolji od svih Unverziteta u okruženju. Podsetimo, samo dva odsto visokoškolskih ustanova  ima priliku da se nađe na Šangajskoj listi.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво