Vučjanski kraj, osamnaestogodišnje slikarsko nadahnuće

Uz lepotu planine Kukavice, hidrocentrale koja neprestano radi od 1903.godine i stare vodenice bi mogle turistički da ožive vučjanski kraj. Kanjon Vučjanke posebna je inspiracija za umetnike.

Uklesan u kamenu, između najviših vrhova Kukavice, dugačak 2 kilometra, kanjon osvaja na prvi pogled.U prelepom prirodnom ambijentu 15 vodenica.Snagom Vučjanke i kamena, s ljubavlju i znanjem koje se prenosi sa kolena na koleno, i danas se u Mitrovoj potočari staroj dva  veka melju pšenica i kukuruz.

"Najmanje 20 godina mi je produžila životkaže vodeniar Borislav Mihajlović, " ovde sam od malih nogu, od pete godine. Prvo sa dedom, pa sa ocema, sad sam ostao sam."

 Raj za ljubitelje prirode i umetnike. Jedinstveni atelje za  dvanaestoro slikara. Nadahnuto stvaraju uz huk Vučjanke. Različite generacije, likovni rukopisi, ali utisci isti.

Kristijan Filipović,akademski slikar iz Leskovca, impresioniran je predelom i time što se svetlo menja na svaih 15 minuta do pola sata. To je, kaže, pravi izazov za svakog slikara pejzažistu.

Jelenu Cvetković,slikarku iz Leskovca, inspiriše istorija tog kraja.

 Rođena Vučjanka, akademska slikarka Aleksandra Trajković, priznaje da je privlači rodni kraj, uspomenama, mirisima...Naslikala je njihovu  planinu koja ima, kaže,  preveliku snagu.

Kad se vide i osete posebni mirisi, boje, sva lepota, kanjon Vučjanke se, kažu umetnici, teško napušta. Zato je ovo mesto već 18 godina slikarska kolonija.

Cilj svih programa je prezentacija  kulturnih i  izvanrednih turističkih destinacija tog kraja, kaže Bratislav Stanisavljević, direktor Doma kulture Vučje.

Na platnima netaknuta priroda, znamenitosti i simboli vučjanskog kraja. Izložbu će polovinom jula najpre videti Vučjanci a potom će putovati širom Srbije.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво