Monika Beluči stigla i u mačvanski Lipolist

U najmirisnijem selu u Mačvi, Lipolistu, idućeg vikenda biće održan 26.festival Ruže Lipolista, privredno-turistička manifestacija, ove godine sa manje sadržaja. Proveravali smo u kakvom su stanju ružičnjaci pred svetkovinu, s obzirom na veliku količinu padavina i da li je vuris uticao na posao.

U ružičnjacima porodice Milana Topalovića, koja se gajenjem cveća bavi duže od pola veka, zbog dugotrajne kiše, manje je cveta nego obično, ali će kažu, kvalitet ruža biti odličan. Biljke su bujne, sa puno izbojaka koji najavljuju dobro cvetanje i sadnice na jesen. Na svojim poljima Topalovići proizvedu 200.000 ruža godišnje. U vreme izolacije, prodaja, kažu, nije prestajala. Ljudi su se baš tada posvetili svojim dvorištima i baštama.

" Imali smo zastoj kada je uvedeno vanredno stanje, jedno sedam dana. Posle se tržište prilično stabilizovalo, radile su kurirske službe  koje su dostavljale telefonske ili onjaln  porudžbine, " kaže Milan.

Polovina proizvodnje iz ružičnjaka Topalovića se izvozi, najviše u Rusiju, Gruziju i zemlje u regionu. Rezervacije sadnica za sledeću sezonu već su počele. Za dobar kvalitet i poziciju na tržištu, potrebni su, kažu, posvećenost i znanje, zbog čega prate svetske selekcionare i neguju saradnju sa kolegama na regionalnim projektima.

Sve novo što se pojavi  u oblasti ružarstva u Evropi, u Lipolist stiže za jednu sezonu. U rasadniku porodice Topalović, prvi put procvetala je sorta Monika Beluči za koju su kalem grane stigne direktno iz Francuske.

Gajenjem ruža i zelenila u selu stoletnih lipa bavi se dvadesetak domaćinstava, u sezoni u ružićnjacima Lipolista radi pola sela.
Snežana Marinković ima 10.000 ruža i 10.000 podloga. Od ružarstva lepo  živi, ali ima puno posla i mora stalno da nadgleda ružičnjake.

U selu u kome ruža nije samo posao, najvažniji dogadaj u kalendaru je čuveni festival. Ovog jula program će biti izmenjen. Zbog  zdravlja posetilaca, izostaće koncerti, književne večeri i dečiji nastupi, ali će zato, tvrde organizatori, izložba cveća na otvorenom u Lipolistu biti posebna, kao i boje i mirisi latica cveta posle kiše.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара