Naši mladi fizičari i na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu

Anđela Ćirić, učenica trećeg razreda Gimnazije Smederevo, jedna je od članova reprezentacije Srbije koja će učestvovati na jesenjem Svetskom prvenstvu za mlade fizičare u Gruziji.

Prvo mesto na finalnom takmičenju Turnira mladih fizičara, održanom onlajn, omogućilo je Anđeli i njenim vršnjacima iz Srbije da se plasiraju na prestižno svetsko takmičenje. Tokom prethodnih meseci, timovi su kroz nekoliko kvalifikacija izvodili fizičke eksperimente i pripremali prezentacije.

"Za to finalno takmičenje sam istraživala fenomen kuglica na koncu," otkriva Anđela," tačnije, kretanje sistema u kojem je srednja kuglica slobodna da se kreće duž kanapa, dok je putanja fiksirana."


Smedrevska Gimnazija je stecište talenata. Ni jedno veće takmičenje u Srbiji ne prođe bez njihovog  učešća.

Za Jelenu Tasić, nastavnicu  fizike, Anđelina pobeda nije iznenađenje, talenat za prirodne nauke pokazuje od osnovne škole. " Stvarno je privilegija raditi sa takvim mladim ljudima, sa njom naročito," kaže nastavnica.

Prirodne nauke nisu jedina ljubav mlade Anđele. Kao učenik muzičke škole, sticala je znanja o gitari. Planovi za budućnost su veliki, a jedan od njih je i da se za nekoliko meseci nađemo na istom mestu, sa medaljom sa Svetskog prvenstva.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво