Hoće li se zaparložiti višnjici u topličkom kraju?

Iako bi za 7-10 dana na jugu Srbije trebalo da započne jedan od najvažnijih poslova u voćarstvu, berba i prerada višanja, hladnjačari i izvoznici još uvek se ne oglašavaju oko cene i uslova otkupa. Proizvođaći strahuju da se ponavlja scenario iz prethodnih godina, kada je zbog niske cene i problema u berbi i otkupu, skoro jedna trećina zasada ostajala neobrana.

 Voćari u Toplici, gde se proizvede najviše višanja u Srbiji, zbog obilnih padavina vode svakodnevnu borbu  sa korovima, ali i strahuju za ovogodišnji rod, zbog nestabilnih vremenskih prilika. Ipak, kažu da ih više zabrinjava neizvesnost i nezvanične najave da bi i ove godine otkupljivači i izvoznici mogli da ponude prošlogodišnju cenu od 25-30 dinara po kilogramu, sa kojom bi treću godinu zaredom radili sa gubitkom.

To potvrđuje i proizvođač Ljubiša Strahinić, voćar iz Bajčinca. On živi od te proizvodnje i plaši se da će ona  u  uslovima zamreti. Podseća da je iz istih razloga zamrlo gajenje duvana u Toplici.

Otkupljivač Zoran Stanisavljević iz Prokuplja, koji se trideset godina bavi tim poslom, kaže da je ovakvo stanje nepodnošljivo pre svega za voćare, ali će posledice osetiti i svi ostali učesnici, raćunajući i izvoznike, koji neće imati šta da ponude za prodaju.

" Situacija je veoma loša. Prvo, naši prerađivači  su zanemeli ispred samog otkupa, mi smo otkupljivači u pravom čudu, ne znamo kako da se ponašamo i postupamo," kaže Stanisavljević.


On apeluje na izvoznike da ove godine ponude jedinstvenu cenu, a na državu da pojača inspekcijski nadzor tokom otkupa, kada se kroz navodno "klasiranje" voća nanosi direktna šteta proizvođačima. Otkupljivači  i hladnjačari   nemaju  mogućnost da klasiraju višnju na taj način. 

I pored čestih padavina, tamo gde nije bilo grada višnja je u odličnom stanju i prema najavama stručnjaka, očekuje se dobar rod, neznatno niži ili isti kao prošle godine.

 

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво