Otvorena obnovljena treća kuća Đure Jakšića - u Kragujevcu

Na mestu gde je do pre dve godine bila stara, urušena kuća u kojoj je stanovao pesnik Đura Jakšić dok je bio učitelj u Muškoj kragujevačkoj gimnaziji od 1863. do 1865. godine, podignuta je nova zgrada u znak sećanja na velikog pesnika, pisca i slikara.

Nakon rušenja kuće pre dve godine,  u javnosti se nagađalo da će biti izgrađena autentična šumadijska kuća. Projekat je promenjen, izgrađen je moderan objekat  ukupne površine 360 kvadratnih metara što je izazvao mnogo polemike u javnosti. Objekat nije pod zaštitom države jer nikada nije bio u vlasništvu pesnika, već samo mesto gde je stanovao tokom rada u Kragujevcu.

Marko Grković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, podseća da je  ta ustanova dva puta slala predlog, odgovoreno je da ne  postoje umetničke, stilske i istorijske vrednosti da bi objekat bio zaštićen.


Za gornji deo zgrade zadužena je kragujevačka biblioteka. Namenjen je dešavanjima iz kulture.

 Mirko Demić, direktor biblioteke Vuk Karadžić u Kragujevcu, precizira da je reč o multifunkcionalnoj galeriji  namenjenoj izložbama ali i  književnim  večerima, duodramama, monodramama i muzičkim programima.

Za sada su u kući izložene tri originalne slike Đure Jakšića i osamnaest replika.

"Ovde su nastala neka od najznačajnih Đurinih dela bilo u književnosti, bilo u slikarstvu. Naslikao je portret direktora Prve kragujevačke gimnazije i njegove žene Jelene. Na liparu su nastali najlepši stihovi romantične poezije kod nas ,čuvena elegija "Na liparu," ukazuje kustos Kuće Đure Jakšića Maja Stanković.

Drugi deo kuće planiran je za vinski muzej sa ponudom iz Šumadije kao dela  regionalne turistički ponude. Kuća je izgrađena i opremljena uz ulaganje 27 miliona dinara Grada i osam miliona dinara Vlade Švajcarske.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије