Tropskom voću prija loznički kraj

Iako još nema tropskih dana, ima tropskog voća, i to u dvorištu porodice Purić iz Lešnice kod Loznice gde je rodila banana.

I dok se u domaćinstvima širom naše zemlje ovih dana beru jagode i maline, porodica Purić uskoro će prvi put probati ukus domaće banane. Posle tri godine, stablo te tropske biljke konačno je formiralo plod.

"Ove godine je prvi put da je rodila. Ima  oko pedesetak banana, očekujemo da će biti oko stotinak. Kasnije videćemo podelićemo deci, komšijama, da probamo kakve su, ali verovatno su bolje nego ove iz uvoza," smatra Milan Purić.


"Jedva čekam da poraste banana, pa da zovem sve moje drugare da jedemo zajedno," raduje se Petar Purić.

Dvorište Purića, kažu, pravi je mali tropski raj. Pored banane, uzgajaju i još nekoliko mediteranskih voćki.

"Mandarina je prošle imala preko pedeset plodova, kivi mi je iza kuće, bilo je preko pedeset kilograma prošle godine i to baš dobar, veliki kivi, tako smokve i to je to, ako hoćete da imate nešto lepo u svom dvorištu morate posvetiti pažnje," savetuje Dragomir Purić.


Za lepo dvorište zadužena je cela porodica, on najmlađih do najstarijih. Posadili su još tri stabla banane, a ako ih lepo vreme posluži, kažu, imaće ih dovoljno za ceo komšiluk.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије