Za srpske srednjevekovne vitezove ste čuli, a za viteškinje?

"Srpski viteški kod "prva je naučno utemeljena rekonstrukcija vremena u kome se razvijao viteški sistem vrednosti u Srbiji. Autor dela, Marko Aleksić, svoj rad je predstavio Smederevcima baš u Tvrđavi, koja je iznedrila brojne junake srednjeg veka.

"Imali smo ljude koji su bili svetskog formata za svoju epohu, svakako to je od vremena Cara Dušana posebno bilo jasno. Vojnički podvizi despota Stefana Lazaravića i njegovih oklopnika, pre svega u bici kod Nikopolja i Angore. To su vrhunski ratnički podvizi čitave epohe," podseća Marko Aleksić.

 

Jedan od junaka srednjeg veka je i despot Đurađ Branković, koji je u Smederevu sagradio najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi.

Goran Jovšić- v.d direktora JP "Smederevska tvrđava" ukazuje da nauka bez popularizacije neće imati svoj puni efektaa. Dodaje da je važno da stalno pričamo kako su naši srednjevekovni vladari bili izuzetno važne ličnosti u Evropi, izuzetno obrazovani, izuzertnog viteškog kodeksa, poštovani na drugim dvorovima.


Malo poznato, a opisano u "Srpskom viteškom kodu", jeste da je Srbija imala i žene vitezove. Jelena Lazarević, rođena sestra Stefana Lazarevića, bavila se ratništvom , što je bilo nezamislivo za Evropu tog vremena!

 

уторак, 18. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије