Ideja za vikend - obiđite dolovske ajnfore

U okolini Pančeva, u pojedinim starim banatskim kućama, nekad je bio običaj da se oslikavaju ajnfori, natkriveni ulazi u dvorište. Domaćini su želeli time da ulepšaju svoj životni prostor, ali i da pokažu koliko su imućni, vredni i ugledni.

 Prolazak kroz ajnfor  može da liči na obilazak muzeja, jer vas na zidovima očekuju slike velikih formata. Prizori su neobični za ovaj kraj, najčešće zamkovi, vetrenjače, scene iz lova, a inspiracija su bili kalendari ili razglednice. Trajan Gava iz Dolova oslikao je svoj ulaz u dvorište pre skoro 40 godina. To mu je kasnije donelo posao i kod drugih meštana. Kaže da najviše voli da slika dvorce i stare zgrade.

U okolini Pančeva ovakvo oslikavanje ajnfora najčešće je u rumunskim kućama. Osim u Dolovu ima ga u Banatskom Novom Selu. Majstori su dolazili iz okoline kako bi ukrasili zidove i istakli imovinski status domaćina. Etnografi te radove svrstavaju u soboslikarstvo.

 „Najčešće su ti majstori bili vešti u krečenju, a ovo je bilo jedno znanje više, nešto što nije samo dekoracija. To je domen nekog amaterskog ili naivnog slikarstva, "pojašnjava Miroslav Prvulj, likovni umetnik.

Ajnfori su mogli biti uređeni i kao gostinske sobe, za neka velika slavlja kao što su slave. Gosti bi uživali u lepim pejzažima i idiličnim slikama. Ili je jednostavno to bio prostor za odmor, kad se dođe sa njive. Tako je i u dolovačkoj porodici Dražilov.

Bogdan Dražilov se seća da je slikar  bio iz Jablanke, zvao se Avram Putnik. došao je na poziv njegovog oca.

 Poslednjih godina oslikavanje zidova nije toliko popularno. Mnogo toga je oštećeno i propalo zbog vlage. Ipak,  interesantno je  videti to oslikavanje jer je ono  deo kulturne baštine iz prošlosti.

 

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво