Srednjebanatski farmeri zadovoljni! Podsticajna sredstva države duplirana u odnosu na prethodnu godinu

Da bi umanjili gubitke nastale zbog prekida izvoza junetine, Državne robne rezerve su intevrenisale nudeći farmerima razmenu kukuruza za tovnu junad. Ovogodišnja razmena je završena, a preuzeto je oko 3.000 junadi sa više od 300 gazdinstava.

Farmeri su izračunali da su robnom razmenom junadi za kukuruz ostvarili cenu od 2,30 evra za kilogram "žive mere" što je trenutno najviše u okruženju.

"Većina  farmera traži da se to ponovi  još jednom. To bi bilo četvrti put. Videćemo da li ima država resursa i kapaciteta za to, jer stiže nam upravo kontigent od 15 000 junadi, otprilike za mesec dana koji su stigli za predaju, a ljudi su mnogo više imali stoke nego što je plasirano," navodi Zlatan Đurić, Unija poljoprivrednika Sremske Mitrovice.

Adam Bugar iz Ečke, proizvođač teladi koja se kasnije koriste za tov, navodi da su državni podsticaji  skoro duplo veći nego lane, to je  doprinelo očuvanju tovnog govedarstva.

"Mi dobijamo 40 hiljada u čistoj rasi što je super, što je odlično, možda i više nego u zemljama u regionu. Dobijamo državno zemljište, što opet nije zanemarljivo. Problem nam je samo oko same regulacije vlasništva i korišćenja pašnjaka."

U proizvodnom udruženju Agroprofit koje okuplja tovljače, navode da sada farmerima treba edukacija. Nisu sve rase za svaki deo Srbije, pa treba izvršiti reonizaciju i predložiti stočarima rase koje odgovaraju podneblju.

"Sada je samo važno da nad uvozom, koji sada već prelazi i 1500 grla od početka godine, ne desi da uvozimo nešto što su nam drugi ostavili i što nije dobra roba za dalju reprodukciju," upozorava Čedomor Keco, Proizvodno udruženje stočara "Agroprofit".

U Srbiji godišnje proizvodni i prerađivački ciklus završi oko 12.000 junadi, od čega se proizvode 75. 000 tona mesa, što je dovoljno samo za naše potrebe. Za veću proizvodnju neophodan je izvoz, pa se zato predlaže formiranje Stočnog fonda koji bi preko privrednih udruženja koordinirao uvoz i izvoz.

 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво