U pripremi monografija o najslavnijoj srpskoj vojnoj formaciji - Gvozdenom puku

Narodni Muzej Toplice prikuplja dokumentaciju o najodlikovanijoj jedinici srpske vojske ikada. Građani i potomci slavnih junaka dostavili su Muzeju fotografije, dokumenta i predmete svojih potomaka, kako bi zauvek bili sačuvani od zaborava.

Srbija je u ratovima koji su se vodili na prostorima Balkana od 1912. do 1918.godine mobilisala preko stotinu pukova raznih rodova vojske, ali je samo jedan dobio počasni naziv- Gvozdeni puk! Toplica je čuvena po junacima Gvozdenog puka i nema kuće koja nije izgubila nekoga u Velikom ratu.

Zato je i veliki odziv građana, koji donose fotografije i odličja svojih predaka, za monografiju koja se izrađuje. Značajan doprinos dalo je i Udruženje za negovanje i očuvanje tradicije Kajmakčalan, koje se bavi pronalaženjem grobova srpskih ratnika.

„Na groblju u selu Živojno pronašli smo grob Ljubomira Kojovića, najvećeg junaka Gvozdenog puka, a na groblju u selu Dobroveni, pronašli smo grob Janaćka Jovića, četvrtog na listi najvećih junaka Gvozdenog puka, inače, poznatog u javnosti kao prijatelj, ili je imao možda romantičnu vezu, sa Florom Sends," navodi Miroslav Veličković iz tog udruženja.

U drugom pešadijskom puku Knjaz Mihajlo mobilisano je 20 hiljada mladića iz Toplice i Jablanice, starosti 20 do 30 godina. Puk je učestvovao u svim velikim bitkama koje je Srbija vodila u Balkanskim ratovima, a posle Bregalničke, zbog iskazanog herojstva i nesalomive odbrane, dobio je epitet gvozdeni.

Darko Žarić, direktor Narodnog Muzeja Toplica, podseća da je 2018.godine podignut spomenik Gvozdenom puku i  otvoren park i da je u funkciji mobilna aplikacija. Planirano je, kaže, da u blizini bude i spomen soba, a  monografija će  zaokružiti  priču o Gvozdenom puku.

Do sada je objavljena knjiga o junacima Gvozdenog puka, sa imenima svih koji su poginuli. Ono što je novina ,koja će se pojaviti u monografiji , su imena i onih koji su se živi i ranjeni vratili s fronta.

 

 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво