Zakonska začkoljica uskaratila krstarenja u novovaroškom kraju od kojih vlasnici plovila žive tokom turističke sezone

Zbog mogućeg poništenja u februaru raspisanog javnog poziva za dodelu prava prevoza putnika i krstarenja Uvačkim i Zlatarskim jezerom i najave novog, ispred prostorija upravljača zaštićenog područja - Specijalnog rezervata prirode Uvac, 15-ak vlasnika čamaca, učesnika konkursa, stupilo je u protest i štrajk glađu.

Na pragu letnje turističke sezone vlasnici čamaca, predstavnici turističkih organizacija, učesnici javnog poziva, još  čekaju potpisivanje ugovora sa upravljačem, Specijalnim rezervatom prirode Uvac, mada su, kako kažu, ispunili sve zakonom predviđene uslove.

 

„Uložili smo sredstva, uložili smo sve u razvoj turizma,čamce, niko ništa ne zna, ne daju nam  ugovore. Mi smo ispunili sve uslove iz javnog poziva, čak postoje papiri, samo tražimo potpisivanje ugovora koje oni ne daju da potpišemo," navodi Marko Obućina, vlasnik čamca.

 

 Boban Vasojević, turistički vodič, podseća da se rezervat promoviše na sajmovima turizma i da tri meseca u godini žive od tog turizma. Sada im uskraćuju dva meseca.

Katarina Vitorović, vlasnica turističke agencije, precizira da je Uvac jedna od 5 top destinacija sa preporukom da je obavezno treba posetiti ovoga leta! Turistički poslenici samo traže da potpišu ugovore i da počnu da rade, naglašava ona.

Iz Rezervata prirode podsećaju da bavljenje turizmom u zaštićenom području ima zakonom definisana ograničenja i da se za novonastalu situaciju rešenje još uvek traži. U vreme raspisivanja javnog poziva postojalo je rešenje koje je propisivalo  da u datom momentu 6 plovila u pokretu  može da bude na vodenom ogledalu.

"Sada se propisuje 6 plovila u kanjonu a ne 6 plovila u pokretu! Ako nastavimo po dosadašnjem javnom pozivu upravljač će biti u prekršaju," eksplicitna je Miljka Dučić, direktorka Specijalnog rezervata Uvac.

Nastaviti po starom, ranije izdatom rešenju ili, uprkos protivljenju lokalnog stanovništva, raspisati novi javni poziv, dilema je koja će, kako se očekuje, vrlo brzo biti razrešena, jer trenutno gube svi - vlasnici plovila, upravljač, ali i gosti i turizam novovaroškog kraja.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво