Vranjski lekari ponovo na terenu u razuđenim planinskim selima

Posle 15 godina pauze, ponovo lekari specijalisti iz Zdravstvenog centra u Vranju odlaze u Poljanicu, planinski kraj sa pretežno starijim stanovništvom. Pedijatri, internisti, stomatolozi i ginekolozi jednom nedeljno su u ambulanti u Vlasu. Poštuju se preporuke da u vreme pandemije koronavirusa u ordinacije ulazi po jedan pacijent, a zaštitna oprema je obavezna.

Četvrtkom dolaze iz Vranja, pregledaju po nekoliko desetina meštana iz više udaljenih sela.

Stotinak je dece u 22 sela u Poljanici. Zbog epidemiološke situacije, roditelji nisu mogli da ih vode na redovne preglede.

"Nas je petoro u porodici i baš nam je drago što možemo da dođemo, da se ne maltretiramo da idemo u grad. U selu baš treba doktor," kaže Sonja Ristić iz Golmog sela.

Dr Jadranka Ajanović, pedijatar, upravnica Doma zravlja u Vranju, ističe da se radi o zdravoj sredini i većoj nadmorskoj visini. Ipak, nekoliko dece  ima  spastični bronhitis i  bronhijalnu astmu, neophodna im je redovna terapija.

Svi meštani ovog razuđenog kraja usmereni su na jednu ambulantu u selu Vlase, jednog lekara opšte prakse, apoteku, a nedavno je obnovljena i stomatološka služba.

Novica Cvetković, laboratorijski tehničar, podseća da ta ambulanta  postoji duže od pola veka. Kroz nju je prošlo brojni specijalisti, nekada je bilo čak 18 zaposlenih!

U Poljanici je oko dve hiljade stanovnika, zdravstvena služba ima jedno sanitetsko vozilo koje pacijente sa urgentnim stanjima prevozi do 25 kilometara udaljenog Vranja.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво