Muke baletana zbog vanrednog stanja

Nastava na daljinu otežala je učenje i napredovanje učenicima srednje baletske škole „Dimitrije Parlić" iz Pančeva. Petnaestogodišnja Feodora Grujić morala je da se prilagodi vežbama kod kuće, bez pomoći profesorke i uz snimke sa interneta, a sada se sprema i za junske ispite.

Kako bi mogla da radi vežbe iz klasičnog baleta, dok nema nastave u školi, Feodora Grujić je morala da preuredi  dnevnu sobu, napravi mesta za igru i iskoristi predmete iz kuće. Lako je bilo učiti teoriju i pisati eseje, ali za praktični deo nedostaje savet profesora i disciplina.

Ono što nije mogla da nadomesti je - ogledalo! "U školskoj sali ga imamo , možemo da vidimo kad treba da se ispravimo, a kod kuće moramo sami da osetimo svoje telo i  da li je ono  na mestu," kaže Feodora.

 Da bi ostala u formi, vežbala je i uz snimke na internetu. Pratila je lajvove igračkih kuća kako bi vežbala i ostala u kondiciji. Ni profesorima nije bilo lako da se prilagode nastavi na daljinu.

Svetlani Vučinić Stojić, profesorki klasičnog baleta, teško je palo odsustvo  bilo kakve direktne komunikacije zbog  zabrane snimanja, odnosno prenošenja video materijala putem interneta.

Osim fizičkih posledica, tu su i mentalne. Deca su se  pre vanrednog stanja pripremala za takmičenja, prvo školsko, pa onda i republičko, što je njima jako važno jer mogu da se pojavljuju i ubiraju nagrade. Osim toga, izostaće i neka puovanja u inostranstvo.

Profesorka  Vučinić Stojić je optimista kada je reć o vraćanju u kondiciju, ali ipak misli da će pauza u periodu kada oni intenzivno rastu i napreduju ostaviti trajne posledce.

Feodoru, kao i njene vršnjake, očekuju junski ispiti i još vežbanja i priprema. Ali za disciplinovanu i talentovanu balerinu kao što je ona, to je deo rutine na putu ka uspešnoj karijeri. 

 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво