Ni invalidska kolica nisu prepreka ako volite voćarstvo

Iako je četiri decenije u invalidskim kolicima, 62-godišnji Sava Lazin iz Barande, pre tri godine počeo je da se bavi voćarstvom. Prilagodio je sebi uslove rada i uglavnom se sam stara o 150 stabala krušaka.

Invaliditet Savu  nije sprečio da ostane aktivan i zasadi voćnjak, iako to traži mnogo vremena i posla. Napravio je sebi posebna kolica sa platformom, tako da može da orezuje, zaliva i prska stabla krušaka.

Voću koje je zasadio ne dozvoljava da preraste. Rezidbom ga prilagođava da mu je uz ruku, pristupačno i dostupno.

Ako nešto zatreba, pomažu mu članovi porodice. Dođe zet, obilaze ga unuci, ali je ipak najaktivnija majka, iako ima već 80 godina.

"On meni kaže -nemoj, ali mene bi duša bolela da on sam okopa okolo, da poređa cevi za vodu i drugo što treba," kaže majka Anka.

 Sava uglavnom ima kruške viljamovke, od kojih pokušava da na poseban način napravi rakiju.
 „Stavljanjem kruške u flašu da naraste i da to bude jedan lep, prepoznatljiv suvenir, da ljudi znaju da je od mene i da me se sete!"

Nedostatak finansija nije dozvolio Savi da uredi voćnjak po svim propisima, ali planira da to uradi u budućnosti. Ove godine očekuje prinose od dva do tri kilograma po stablu. Moglo bi to da bude kasnije i više, ali, kako kaže, mnogo mu je važnije zadovoljstvo u tom poslu nego eventualna zarada.

 

 

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво