Volite cveće, nemate terasu, sukulenti su kao stvoreni za vas!

Sukulenti su dobili naziv po latinskoj reči sucus koja označava sokove koji se nalaze u , zaliva se samo jednom u deset dana. U zavisnosti od količene svetlosti, njegovi listovi menjaju boju.

Daglas hunt zaliva se samo jednom u deset dana. U zavisnosti od količine svetlosti, njegovi listovi menjaju boju.

"Lepo je izaći napolje i videti svakodnevno kako dobijaju roze, ljubičastu boju, žutu, zavisi kako koji, onda se pojavljuju  i cvetići, oni zimi miruju, rastu tek na proleće," kaže Gordana Šašić iz Bogosavaca.

Gordana je prve sukulente u svoje dvorište donela pre četiri godine, u oko  400 saksija. Danas ih  ima više od 30 vrsta. Najbrojniji su kaktusi, čuvarkuće i eševerije. Neke od ovih biljaka, koriste se i kao dodatak ishrani.

CH: Gordana Šašić, selo Bogosavac
"Čuvarkuća može da se koristi čim malo poraste, aloja mora da bude tri godine stara da bi se koristila, da bi se koristio njen sok, a ostali sukulenti, kao dekoracija i lep prozor za očietuje Gordana.

Sukulenti imaju mali korenov sistem i zbog toga se zalivaju tek kada im se osuši supstrat. Biljke se lako prilagođavaju i nisu zahtevne za održavanje. Neke od njih pažnju uzvraćaju raznobojnim cvetovima.

 

 

 

 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво