Na fakultetima i u studentskim domovima od danas samo oni koji imaju neodložne obaveze

Posle dva meseca, zbog epidemije korona virusa, danas počinju da rade fakulteti i studentski domovi. Preporuka Ministarstva prosvete je da se u studentske domove vrate oni koji imaju ispite ili vežbe na fakultetima.

Andrijana Mladenović iz Žitorađe, studentkinja je Medicinskog fakulteta u Nišu. Među prvima se posle dvomesečne pauze vraća u dom, zbog ispita.

"Ušla sam u dom, dezinfikovala ruke, stavila masku i rukavice, za sobu sam pripremila i ponovo ću dezinfikovati, tako da ne bi trebalo da bude straha kod studenata zbog povratka u dom. Želja za povratkom u dom i za povratak u onaj prethodni život je veća od straha od korone," kaže Andrijana.

Svi studentski domovi očišćeni su i dezinfikovani. Pojedini su bili privremene bolnice za lakše kovid bolesnike, poput doma kod Medicinskog fakulteta u Nišu. Kupljeni su novi jastuci, posteljina, mesta u menzi redukovana, a studenti će kupovati obroke putem kešomata.

[CH: Rade Rajković, direktor Studetskog cetra u Nišu]
„Studentski centar je apsolutno spreman da pruži bezbednu uslugu svim našim korisnicima, i što se ishrane i što se smeštaja tiče," kaže Rade Rajković, direktor Studetskog cetra u Nišu. Tu je nivo higijensko-sanitarnih mera je podignut na najviši stepen, tako da će svi koji imaju obaveze u maju i junu moći tu bezbedno da borave.

Studenti koji su platili smeštaj u niškim domovima za mart, to će im se računati za maj. I studentski centri u Čačku i Kragujevcu spremni su za boravak studenata.

"Ne očekujemo neki veliki broj pošto smo u kontaktu sa fakultetima, oni nisu još izdali potvrde," kaže Dragan Jovanović, direktor Studentskog centra u Čačku.

Mlađan Dimitrijević, direktor Studentskog centra u Kragujevcu, kaže da je pred njima obaveza i  prema  korisnicima i prema zaposlenima kojima treba da obezbede adekvatne higijenske uslove i bezbedno okruženje.

Na fakultetima još nema studenata, sporadično dolaze po informacije ili potvrde. 

 Marijani Ćendić, studentkinji Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, obaveze kreću od ponedeljka, sledeće sedmice su ispiti." Skupilo  dosta, nije moglo sve da se postigne, ali pokušaćemo sve da nadoknadimo," kaže ona.

Fakulteti će u odnosu na svoje nastavne planove, od 18. maja nadokađivati laboratorijske vežbe ili organizovati ispite, a plan rada biće istaknut i na njihovim zvaničnim sajtovima.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи