Četvoromesečna beba iz Pirota obolela od kovida 19

U Pirotu je, u poslednjih pet dana, pogoršana epidemiološka situacija. Od početka epidemije u Pirotu su potvrđena 73 slučaja kovida 19, ali se još 366 osoba nalazi u izolaciji, jer su bili u kontaktu sa obolelima. Čekaju se i rezultati za 93 uzorka. Prema rečima pirotskih epidemiologa, ove brojevi su samo vrh ledenog brega.

Broj zaraženih naglo je povećan kada su počele da rade velike firme. Novi slučajevi inficiranih potvrđeni su u kompaniji "Tigar". Zbog većeg broja zaraženih, naloženo je da se zatvori konfekcijsko preduzeće "Karmod". Najmlađi oboleli u Pirotu od kovida 19, je četvoromesečna beba iz porodice čiji su svi članovi zaraženi.

"Definitivno su se ljudi opustili, druže se porodično, okupljaju se. Vidi se da ne poštuju mere distance i izolacije", ističe Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pirot, "tek ćemo u narednom periodu, bez obzira na toplo vreme, imati veći broj registrovanih obolelih. Mi imamo mnogo registrovanih asimptomatskih oblika. Samo nam je cilj da ne dođe do starijih ljudi, jer još uvek registrujemo i smrtne slučajeve."

Inspekcijske službe će narednih dana pojačati kontrole ugostiteljskih objekata, radnji i preduzeća.

"Turistička inspekcijska služba ide sa sanitarnom, tržišnom inspekcijom, sa MUP-om, tako da rade određene kombinacije i naravno stepen kontrole će biti sigurno znatno pojačan, iz prostog razloga, da bi sačuvali ljudske živote", kaže Dragana Tončić, načelnica Pirotskog okruga.

Preventivno su testirani zaposleni u pirotskom MUP-u, troje je pozitivno na korona virus, a testirani su i zaposleni u Predškolskoj ustanovi "Čika Jova Zmaj", gde nema pozitivnih. Epidemiolozi procenjuju da će do kraja maja u Pirotu , epidemiološka situacija biti izuzetno nestabilna.

 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво