Uvenuće beli narcis na planini Stolovi

Od svih planina u Srbiji, jedino na Stolovima kod Kraljeva raste beli narcis. Ove godine neće biti tradicionalne turističke i sportsko-rekreativne manifestacije "Narcisu u pohode", jer je još na snazi zabrana javnih skupova.

 Narcisi su procvetali i mogu da se beru. Međutim, posle više od 6 decenija, otkazana je manifestacija "Narcisu u pohode"na Stolovima. Na ovu planinu mogu da izađu izletnici i planinari,ali oragnizovanog okupljanja neće biti za predstojeći vikend, niti za 17. ma, kada je planiran pohod . Na Stolovima su ovih dana samo članovi Udruženja ljubitelja divljih konja kako bi proverili da li su sva krda prešla na ispašu, na najviše vrhove, dalje od polja sa narcisima.

"Konji su se povukli malo gore, na visinu. Ovde su, inače, u nizini kada je malo hladnije. Izletnici mogu da dođu u svako doba," kaže  Mikica Marinković,potpredsednik Udruženja ljubitelja konja Stolovi

Stolovi su kraljevstvo konja i narcisa. Ima na stolovima i lincure, šeboja i perunike ali narcisi su najlepši jer su u punom cvatu, u periodu od aprila do jula.Beli narcis na Stolovima može da naraste i do pola metra u visinu, jer je na ovim prostranim planinskim livadama tokom celog dana izložen suncu.

Svuda ga ima jer se redovno bere i tako podstiče raznošenje semena za narednu godinu. Članovi planinarskog društva "Gvozdac" su pre 64 godine osmislili "Narcisu u pohode" i uredili više od 30 kilometara planinarskih staza sa odmorištima. Uprkos pripremama, ovih dana  je doneta konačna odluka da se manifestacija otazuje.

 Milutin Vukosavljević,zamenik predsednika PSD Gvozdac:"Pripremili smo kompletnu stazu. Organizovali smo svako odmorište. Pripremili kese za otpatke. Bukvalno, bukvalno smo sve pripremili. Međutim, situacija je takva kakva jeste."

Na Stolove se može ići individualno, ili sa porodicom, na izlet. Narcisa ima od odmorišta Orlovac, pa sve do samog vrha Usovice, na 1300 metara nadmorske visine, i treba ih brati.

 

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво