Dezo tunel na šabački način

U Kovid ambulanti šabačkog Doma zdravlja postavljen je prvi dezinfekcioni tunel, donacija gradske firme Corten Art, koja je tunel osmislila i napravila.

Korona ambulanta je prvo mesto za pregled pacijenata koji imaju temperaturu, kašalj ili bilo koji simton korone, ili rade kontrolne testove i preglede. Prvi dezinfekcioni tunel i prva zaštita odmah na ulazu.

"Ja sad prvi put vidim, radim na Institutu za onkologiju, tamo nemamo u Beogradu ništa slično. Inače, moj prvi nalaz je bio pozitivan , bila sam u zemunskoj bolnici. Sad je drugi negativan i ovo je poslednji kontrolni pregled, valjda će biti sve u redu," kaže pacijentkinja Ivana Maksić.

Dodatna dezinfekcija, dodatna i sigurnost i za zdravstvene radnike.

"Kad dolazimo na posao prolazimo kod njega, isto to radimo i kad krećemo kući, to nam oslobađa i psihičku i fizičku traumu," kaže Suzana Lukić, medicinska sestra u Kovid ambulanti Doma zdravlja u Šapcu.

 

Za veću bezbednost sugrađana, donatori se nisu dvoumili. Iz radionice Koretn Arta, mladi stručnjaci koji su ga osmislili prvi dezo tunel su i postavili u kovid ambulantu.

"Dezinfekcija traje 4 sekunde, mikročestice dezinficijenta padaju po osobi koja je potencijalno zaražena ili ima korona ili neki drugi virus, otklanja, odnosno vrši dezinfekciju. Ovo je šabački proizvod, mi smo kao šabačka firma želeli da doniramo našem Domu zdravlja,kako bi zaštitili naše zdravstvene radnike i naše sugrađane,"kaže Bojan Lolić, direktor i suvlsnik Corten Arta.

 

Na početku pandemije znatno više, a poslednjih dana svakodnevno u kovid ambulantu dođe dvadesetak pacijenata. Uz dezinfekciju rizik je manji.

 

Dr Jasmina Stanković , direktor Doma zdravlja Šabac:"Ono što je jako važno, ovaj dezinfekcioni tunel će koristiti i kasnije, nakon završetka pandemije, za dezinfekciju ovog prostora. Dezinfikuje se i odeća i obuća."

 

U radionici Korten Arta završeno je još 10 tunela. Od ideje do prototipa, devetorici inženjera i tehničara trebalo je samo deset dana. Projekat je podržao Fond za inovativnu delatnost.


"Sve je kompletno atestirano  sertifikovano, ova prva tura je rasprodata za domaće tržište a interesovanje iz inostrastva je takođe jako veliko," kaže Nenad Tovarović, mašinski inženjer, suvlasnik Coten Arta.

Pet tunela u dogovoru sa Fondom su poklon onima kojima su najneophodniji. Među kupcima ima i donatora za bolnice. Od banaka do javnih institucija, aerodroma, tržnih centara, šabački proizvod ,nastao u vreme korone, imaće zaštitni put i posle epidemije.

 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво