Privreda Rasinskog okruga ostala na nogama i tokom pandemije

Osim na zdravlje nacije , epidemija korona virusa značajne posledice ostaviće i na ekonomiju. Uprkos problemima, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševca kažu da je privreda Rasinskog okruga i tokom vanrednog stanja radila gotovo punim kapacitetom, a da će zahvaljujći državnim merama podrške gubitke smanjiti i oni koji to sami nisu mogli.

U kruševačkom "14.oktobru" proizvodnja nije prekidana, ali su uvedena nova pravila. Redovna dezinfekcija fabričkog kruga, pogona i obavezna lična zaštita oprema za sve zaposlene. Od njih 330, 180 svakodnevno dolazi.

Raditi sa maskom nije ni malo lako," kaže Nebojša Milošević, metalostrugar u kruševačkom 14.oktobru, "ali je sigurno dobro što je firma radila."

CH : ALEKSANDAR VASILjEVIĆ, gen.dir."14.oktobar" Kruševac
Poslovanje te  firme bazirano je na planovima s početka godine. "Nećemo uspeti za ova tri meseca da ih dosegnemo, ali neće biti tolike štete kao u slučaju da nismo radili sve vreme.Što se tiče podsticajnih mera Vlade generalno su nam ova tri meseca, što se tiče refundacije plate, dala jedan solidan relaks da nastavimo poslovanje nesmetano i da uspemo da servisiramo naše dobavljače, u meri u kojoj je to bilo moguće u ovom trenutku,generalni direktor 14. oktobra.

Proizvodni programi mnogih firmi prilagođavani su potrebama tržišta. Aleksandrovačka "Vino Župa" medicinski alkohol radila je za Kliničke centre, a "Konfekcija Brami" za potrebe Rasinskog okruga 150.000 zaštitnih maski .

Saša Miljković, generalni direktor Konfekcije "Brami" u Alksandrovcu: "Skraćenja radnog vremena nije bilo, radnike nismo otpuštali i u narednom periodu ne planiramo da ih otpuštamo . Pre jedno desetak dana počeli smo da radimo one poslove koje smo već bili ugovorili i pre ove pandemije."

Na području Rasinskog okruga posluje oko 11.000 preduzetnika i privrednih društava sa više od 13.200 radnika, koji su većinom ponovo na poslu.
Najveće kompanije proizvodnju nisu ni prekidale, izuzev "Kromberg i Šuberta" i "Amfenola" koji kreću od ove nedelje. Uz normalizaciju poslovanja, raduju i najave novih ulaganja.

"Henkel ulazi u potpuno novu investiciju vrednu 93,5 miliona evra kaže Predrag Vukićević,direktor Regionalne Privredne komore Kruševac."To je direktna strana investicija . Republika je prepoznala važnost te investicije za grad Kruševac i za građane Rasinskog okruga i 14,4 miliona evra je donirala kao pomoć države. Očekujemo da fabrika krene sa radom već na jesen, a u punom kapacitetu 2021.godine. "

Realizacijom tog projekta  posao u "Henkelu" da trebalo bi dobije još stotinu novih radnika.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво