Kragujevačka banka hrane – pomoć kad je najpotrebnija!

Dani za nama pokazali su brigu, solidarnost i saosećanje sa građanima kojima je potrebna pomoć. Pored države, koja kroz sistem socijalne zaštite brine o građanima lošijeg materijalnog stanja, pomažu i pojedinci i udruženja. U Kragujevcu, humanitarno udruženje pod pokroviteljstvom banke hrane, obezbeđuje hranu i namirnice ugroženim sugrađanima.

Ovde ima hrane za sve. Paket namirnica obezbeđuje im kuvani obrok za nekoliko dana. Igor se, kaže, pre pandemije nekako snalazio za posao. Sada ne radi. Uzima paket za sebe i porodice u kraju.

"Živim sa porodicom, znači supruga i dvoje dece i za komšije koji su isto u teškoj finansijskoj situaciji, tako da im ova pomoć puno znači", kaže Igor Ćirić iz Kragujevca. 

Da bi imali i oni koji nemaju, škola "Toza Dragović" humanim Kragujevčanima ustupila je kuhinju u kojoj su profesionalni kuvari spremili oko 3.000 obroka. U dobročinstvu su im se pridružili mnogi i obezbedili siguran obrok za građane koji nisu u sistemu socijalne zaštite.

"Taksisti, prodavci i drugi, koji ne mogu sada da rade i ne mogu da obezbede novac za egzistenciju, predali su i za socijalnu pomoć, ali dok ne stignu na red, zbog vekikog broja korisnika – mi smo tu, kao prva pomoć", kaže koordinator akcije Marija Milojević Lazarević.

Da bi oni pomogli preko banke hrane, namirnice im doniraju kompanije, poljoprivrednici, pojedinci.

Milun Čekanović iz banke hrane u Kragujevcu kaže da donatori daju od nekoliko kilograma brašna do baš velikih količina. Ima i onih koji se odlučuju za novčanu donaciju. Dosta je Kragujevčana koji se javljaju za pomoć. Hranu im nose i do kuće. Pomažu i Crvenom krstu, koji svakodnevno pripremi oko 900 obroka.

"Kuvamo povrće, meso imaju tri puta nedeljno, topli obrok je nešto što im je zaista neophodno", kaže Nevenka Bogdanović, sekretar Crvenog krsta Kragujevac.

Akcija "Hrana za sve" pokrenula je čitavu zajednicu, sa istim ciljem – da niko ne bude gladan. Banka hrane Kragujevac nastavlja svoju misiju pružajući pomoć udruženjima, pre svega osoba sa invaliditetom.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије