Od ponedeljka Kruševljani ponovo mogu da posete muzej u svom gradu

Nakon nešto više od mesec dana, zbog vanrednog stanja, Narodni muzej u Kruševcu otvoriće svoja vrata za posete u ponedeljak. Ljubitelji istorije imaće priliku da vide 23 000 muzejskih eksponata koji autentično svedoče o zavičajnim vrednostima ovog kraja Srbije.

Ovo je deo video prezentacije stalne postavke Narodnog muzeja u Kruševcu. Na sajtu ustanove i preko društvenih mreža prikazuje se petominutni spot o ovom kulturno-istorijskom zdanju.

"Faktički mi nismo imali posete ka ni jedan muzej u Srbiji. U pitanju je jedna stvar koja je još uvek nova, još uvek sveža i na oba sprata muzeja tu je jedna atraktivna moderna prezentacija", kaže Aleksandar Miletić, muzejski edukator.

Za vreme vanrednog stanja, organizovana su dežurtsva u muzeju a većina zaposlenih radila je od kuće na sređivanju kartona i digitalizaciji eksponata. Sve je spremno da se ponovo otvore vrata ovog muzejskog zdanja.

"Naravno još uvek neće biti grupnih poseta a za pojedinačne posete obavezno je nošenje rukavica, zaštitnih maski. Dezinfekciona sredsta su na sam ulaz u muzej i bićemo spremni. Dobili smo podršku od grada u određenom broju maski i tako da posetioci koji žele da uđu u muzej a nemaju masku dobiće na ulazu sva moguća dezinfekiona sredtva i na taj način će moći da posete muzej", ističe Goran Vasić, direktor narodnog muzeja u Kruševcu.

Narodni muzej u Kruševcu osnovan 1951., pre godinu dana potpuno je renoviran i zauzima značajno mesto u muzejskoj mreži Srbije. Ovo istorijsko zdanje godišnje poseti oko 22 000 ljudi.

Kruševački narodni muzej u prostire se na 2000 kvadratnih metara prostora. Podeljen je u nekoliko tematskih celina, od praistorije do dvadesetog veka, naravno sa akcentom na srpsku srednjevekovnu državu, kada je Kruševac bio prestona varoš na čelu sa knezom Lazarom Hrebeljanovićem.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара