Čekanje u redu za dobrovoljno davanje krvi

Crveni krst Kruševca, u saradnji sa Humanitarnim udruženjem "Majka Jevrosima", organizovao je akciju dobrovoljnog davanja krvi. Za potrebe Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, za samo četiri sata, prikupljene su 42 jedinice dragocene tečnosti.

Na ulazu u Crveni krst od ranog jutra formirao se red. Poziv dobrovoljnim davaocima da još jednom iskažu humanost naišao je na dobar odziv. Na radost organizatora posebno kod mlađih Kruševljana.

"Ovo je sedmi ili osmi put. Od srednje škole sam krenuo i trudio sam dse da uglavnom dajem redovno. Mislim da nikakav specijalni motiv i ne treba da postoji, pogotovu u ovoj trenutnoj situaciji, usled pandemije Korona virusa kada su jedinice krvi i te kako potrebne. Samo malo saosećajnosti i empatije i prebrodićemo i ovu situaciju", kaže Nikola Dodić iz Kruševca.

"Sa ovom akcijom ulazimo u dvanaestu godinu dobrovoljnog davalaštva krvi pod sloganom "Njihov osmeh nema cenu". Ova akcija se organizuje praktično redovno, kao i svake godine u aprilu, mada smo sada i dobili poziv od Crvenog krsta Kruševac za prikupljanje krvi u ovoj situaciji. Naravno, rado smo se odazvali tim pre što su sada jedinice krvi zaista neophodne", ističe Jelena Đorđević, predsednica Humanitarnog udruženja "Majka Jevrosima" Kruševac.

Crveni krst Kruševca godišnje organizuje  60-tak  akcija u kojima se prikupi oko 3.000 jedinica krvi. U poslednjih pet, Zavodu za transfuziju u Nišu donirano je više od stotinu jedinica dragocene tečnosti, što je samo deo aktivnosti realizovanih od početka pandemije.

"Rad narodne kuhinje funkcioniše svakodnevno , na četiri punkta u gradu. Ukupno imamo 650 korisnika.Zahvaljući brojnim donacijama Crveni krst Kruševca je sa svojim volonterima raspodelio nekih 150 paketa pomoći socijalno najugroženijim", ističe Ema Todorović, sekretarica Crvenog Krsta Kruševac.

Najstarijim sugrađanima volonteri Crvenog krsta svakodnevno dostavljaju namirnice, podižu penzije, a od ponedeljka pružaju i psihološku podršku svima kojima je neophodna.



уторак, 04. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије