Akvareli iz karantina

Knjaževčanina Radeta Ristića njegovi sugrađani poznaju, pre svega, kao nastavnika likovne kulture, dizajnera, scenografa, ilustratora ali i kao vrsnog slikara. Omiljena tehnika mu je akvarel, godina ima osamdeset, a ljubav prema umetnosti jednaka mu je kao i u mladalačkim danima. Vreme koje zbog epidemije korona virusa mora da provodi u kući, koristi da svakog dana naslika najmanje po jednu sliku.

Akvarel se radi u jednom dahu, potezima prozračnim i pokretljivim, nalik vodi koja rastvara boju, objašnjava ovaj vitalni osamdesetogodišnjak dok se na belini papira brzo rađa nova slika.

"Akvarel zahteva prvo da se zna šta se hoće. Ovde nema greške, ako se pogreši, papir se baca", kaže Rade Ristić, likovni pedagog u penziji.

Priroda i arhitektura zavičaja, gradska seoska, glavni su motivi njegovih slika.

"Čitav jedan ciklus sam napravio tih seoskih kuća koje su vrlo zanimljive i naravno malo su  i zaboravljene, u raspadanju su i tako dalje. Posebno me zanimaju gradski motivi i evo trenutno sada pravim jedan ciklus gradskih motiva, ističe Rade i kaže da je ista situacija i kada je u pitanju naša stara arhitektura, možda negde iz 19. veka. U Knjaževcu ima toga, ima lepih građevina koja, na žalost, su nešto malo i napuštene ali su vrlo interesantne za ovu slikarsku tehniku", naglašava Rade.

Iako već više od deset godina živi sam, kaže da mu to ne pada teško. Od početka epidemije poštuje sve preporuke. Poručuje i drugima da budu odgovorni.

"Potrebno je sedeti u kući dok sve to ne prođe. Valjda će biti vremena i da se vidimo na ulici i da porazgovaramo sa prijateljima i tako dalje, ali je vrlo bitno sada ostati kod kuće i baviti se nečim što je zanimljivo", dodaje Rade.

Dan mu je, kaže, uvek ispunjen. Čitanje knjiga, spremanje ručka, šetnja po nevelikom dvorištu i povratak u atelje koji mu je i stvaralački i životni prostor. Povratak sebi, slikanju i motivima zavičaja, koje na taj način svakodnevno otrže od zaborava.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара